Головна Політика Україна розпочала переговори з Румунією щодо гарантій безпеки – Офіс президента

Україна розпочала переговори з Румунією щодо гарантій безпеки – Офіс президента

by Max

Україна розпочала переговори з Румунією щодо угоди про гарантії безпеки, зустріч відбулась у швейцарському Давосі, йдеться в повідомленні Офісу президента.

У відомстві розповіли, що на полях четвертої зустрічі радників із питань національної безпеки та політичних радників лідерів держав щодо Формули миру українська сторона розпочала двосторонні переговори з Румунією про укладення двосторонньої безпекової угоди.

Переговори в Давосі відбулися за участю керівника Офісу президента Андрія Єрмака та державного секретаря МЗС Румунії Юліана Фоти. Переговори провели на виконання доручення президента Володимира Зеленського в межах Спільної декларації G7 про підтримку України.

Румунія стала 9-ю країною, яка розпочала з Україною двосторонні безпекові переговори, кажуть у Офісі президента.

Сторони обговорили основні елементи майбутньої угоди та узгодили модальності подальших переговорів.

14 січня у швейцарському Давосі відбувається четверта зустріч радників із національної безпеки щодо української «формули миру».

«Серед учасників – 81 країна та міжнародна організація. Для порівняння: на попередній зустрічі, що відбувалась на Мальті, було 66. Зокрема, своїх представників у Давос делегували 39 країн Європи, 18 країн Азії, 12 країн Африки, 6 – Південної Америки, 3 – Північної Америки, 2 – Океанії», – написав голова Офісу президента України Андрій Єрмак у телеграмі.

Учасники четвертої зустрічі радників із питань національної безпеки та радників із зовнішньої політики лідерів держав щодо реалізації української Формули миру. Давос, Швейцарія, 14 січня 2024 року

Голова офісу Зеленського розповів учасникам зустрічі «про наслідки нещодавніх масованих ракетних обстрілів Росією українських міст, про жертви атак серед мирних громадян та руйнування цивільної інфраструктури».

«Просте припинення вогню не стане кінцем російської агресії в Україні, а лише дасть агресору паузу для накопичення сил. Це точно не шлях до миру. Росіяни не хочуть миру. Вони хочуть панування. Отже, вибір простий: або ми програємо і зникаємо – або виграємо і живемо далі. І ми боремось», – вказав Єрмак.

Українська «формула миру» – запропонований президентом України Володимиром Зеленським план завершення війни, яку Росія веде проти України. План передбачає виведення російських військ з усієї міжнародно визнаної території України, після чого має відбутися покарання воєнних злочинців, переговори про умови компенсації Москвою втрат, завданих Україні, тощо. Переговори щодо реалізації «формули миру» українська влада веде з представниками країн-союзниць, а також країн, які прямо не підтримують ані Україну, ані Росію, ­– зокрема, державами так званого «глобального Півдня». Росія в таких переговорах участі не бере.

Читати ще

oh-logo-03-white

Новинарне агентство “Хмельницький Online”. Видання не несе жодної відповідальності за зміст і достовірність фактів, думок, поглядів, аргументів та висновків, які викладені у інформаційних матеріалах з посиланням на інші джерела інформації. Усі запити щодо такої інформації мають надсилатися виключно джерелам відповідної інформації.

Головне

Останні новини

© 2023 – Хмельницький Online.