Головна Новини Пошук щастя та самоідентифікації: що покажуть на «Мельпомена FEST» у Хмельницькому

Пошук щастя та самоідентифікації: що покажуть на «Мельпомена FEST» у Хмельницькому

by Max

Цьогоріч театральний фестиваль дитячих та молодіжних колективів отримав статус Всеукраїнського.

У Хмельницькому буде проходити “Мельпомена FEST”. Вже цими вихідними – 13 і 14 травня – школа мистецтв запрошує всіх бажаючих долучитися до перегляду вистав від юнацьких театральних колективів з різних міст і селищ України.

Учасники фестивалю презентують глядачам свої роботи, а також приймуть участь в профільних майстер-класах від членів журі. У перший день конкурсу свою виставу покажуть вихованці зразкового театру-студії «Чарівна скринька» Хмельницької школи мистецтв. «Кам’яний птах» – повчальна історія від української драматургині Ольги Зоренко про людей, які шукають щастя деінде, проте забувають, що кожен сам творець власного щастя.

«Кам’яний птах» – повчальна історія від української драматургині Ольги Зоренко про людей, які шукають щастя деінде, проте забувають, що кожен сам творець власного щастя.

Виконавиця ролі Лілеї – Валентина Нікітюк – розповідає, що спочатку робота над роллю давалася їй складно з декількох причин.

«Режисер хотів для моєї героїні радості, а я по житті трохи песимістична. Другий момент – взаємодія з моїм партнером по сцені Артемом, який виконує роль Левка. У житті я з ним майже не спілкувалася до цього, тому треба було починати знайомитися, щоб зблизитися і виглядати більш гармонійно, бо у п’єсі у нас любовна лінія».

Проте позиція головної героїні – Лілеї, співпадає з життєвими принципами Валентини: «Це цінувати свою родину та бути милосердною. А також знати цінність того, що тобі дано від народження. «Щастя для мене поза сценою, щоб у моїх близьких та мене все виходило у житті».

Виконавиця ролі Лілеї – Валентина Нікітюк – розповідає, що спочатку робота над роллю давалася їй складно: «Режисер хотів для моєї героїні радості, а я по житті трохи песимістична»

Працювати з п’єсою почали в січні минулого року, проте початок війни змінив плани. Роботу продовжили у вересні з відновленням навчального процесу.

«Звісно, воєнні події змінили посил п’єси за цей час, – відмічає режисер вистави та керівник зразкового театру-студії «Чарівна скринька» Анатолій Тітов. – Це вже реально сформоване на життєвих прикладах відношення до цінності власного життя, створення щастя для себе самостійно, а не з надією на когось. Мої учні сприймають цей посил кожен по різному, бо у кожного своя психофізика. На фестивалі ми хочемо показати себе і свою роботу, а також я буду радіти чужим перемогам та досягненням».

Цьогоріч театральний фестиваль дитячих та молодіжних колективів “Мельпомена FEST” отримав статус Всеукраїнського, завдяки підтримці Управління культури та туризму Хмельницької міської ради. Новий формат дає змогу брати участь не тільки учбовим колективам мистецьких шкіл, а також і приватним театральним студіям.

«Фестиваль став більш масштабним: у концертному залі Школи мистецтв свої вистави відіграють 20 колективів з 11 областей України. Ще додатково 7 колективів будуть приймати участь в онлайн форматі, – говорить заступник директора Хмельницької Школи мистецтв Анатолій Бєлєванцев. – Я хочу віддати належне нашим театральним керівникам, які працюють з дітьми та молоддю, тому що театр зараз – це своєрідна психотерапія у колективах і вона дуже на часі. Підлітки в роботі над постановками спілкуються, відволікаються від тих жахіть, які відбуваються зараз у країні. Багато хто, та і ми також, проводили, наприклад, репетиції у бомбосховищах, коли лунала повітряна тривога. Але це тільки надавало снаги для праці. Події війни відбилися і на виборі репертуару. Дуже багато п’єс та літературних композицій пов’язаних з цим періодом підіймають питання мови, кохання, боротьби та самоідентифікації».

Вхід на вистави вільний абсолютно для всіх бажаючих. Як відмічають організатори події, фестивальна програма насичена цікавими та самобутніми постановками, які будуть йти одна за одною на сцені Школи мистецтв від ранку до вечора. Проте, є кілька рекомендацій для перегляду. Наприклад, вистава від народного театру-студії «Чудеса в решеті» Пісочинського палацу культури та мистецтв Харківської області, якою будуть відкривати конкурсну програму в суботу – 13 травня. А також вистава «Ніч» за творами Михайла Старицького та Миколи Гоголя від народного театрального колективу «СМАЙЛ» з Конотопа, – це містика та чаклунство в кращих українських традиціях.

Ознайомитися з розкладом фестивалю “Мельпомена FEST” можна тут.

Читайте також: Хмельничанка Марина Круть презентувала кліп на автобіографічну пісню

Читати ще

oh-logo-03-white

Новинарне агентство “Хмельницький Online”. Видання не несе жодної відповідальності за зміст і достовірність фактів, думок, поглядів, аргументів та висновків, які викладені у інформаційних матеріалах з посиланням на інші джерела інформації. Усі запити щодо такої інформації мають надсилатися виключно джерелам відповідної інформації.

Головне

Останні новини

© 2023 – Хмельницький Online.