Головна Новини Як роспропаганда досягає своєї мети за кордоном та як цьому протидіяти: підбірка тижня

Як роспропаганда досягає своєї мети за кордоном та як цьому протидіяти: підбірка тижня

by Max

Для протидії російській пропаганді у країнах ЄС потрібно просувати контрнаративи та поширювати історії успіху українців.

Російська пропаганда досягає своєї певної мети в країнах Євросоюзу, зокрема, у Польщі. Тож експерти рекомендують, що окрім розвінчування фейків у країнах ЄС представники влади мають організувати просування власних контрнаративів, які будуть пояснювати необхідність підтримки України у війні проти рф.

Одним з таких контрнаративів – є безпека країн ЄС.

В той же час, росіяни продовжують поширювати тези проти підтримки українських біженців, надання зброї нашій країні та просувати “мир на умовах москви”.

Черговий фейк про танки “Леопард”

У німецькомовному сегменті Facebook та Twitter користувачі поширюють відео, на якому видно потяг із німецькими танками Leopard. У підписах до відео стверджується, що воно було зроблено до 24 січня, коли канцлер Олаф Шольц офіційно заявив, що Німеччина надасть Україні танки.

Таким чином, російська пропаганда намагається дискредитувати німецьку владу в очах виборців.

Однак, ролик з таким приписом – це фейк, який розібрали одразу кілька закордонних видань.

Видання france24.com детально розібрало цю дезінформацію у програмі “Правда чи фейк”.

Як звертає увагу видання Correctiv, відео було зроблене у квітні 2022 року, і на ньому знятий процес повернення німецької техніки до місць постійної дислокації після військових навчань. Користувачі, яких вводить в оману підпис про те, що відео було зроблене до того, як федеральна влада ухвалила рішення щодо постачання танків в Україну, пишуть в коментарях, що Шольц — брехун і що він нічого не вирішує, оскільки Німеччиною керує США.

Видання відмічає, що раніше поширювалися фотоматеріали з Бранденбурга, на яких, як говорять, також показане транспортування танків «Леопард» для України. Це також неправда. На жодному з фото або відео немає підтверджень, що постачання танків вже відбулось.

Угорські ЗМІ долучаються до російської пропаганди

Угорські ЗМІ продовжують бути джерелами для російських пропагандистів. Минулого тижня сайт “Є” писав, що в угорських виданнях з’явились заголовки: «Сотні тіл українських військових зберігаються в рефрижераторах у декількох сотнях метрів від кордону з Угорщиною» або «Українська влада здійснює масову мобілізацію етнічних угорців на Закарпатті, щоб заповнити значні втрати на полі бою».

Зараз дезінформаційна кампанія продовжується.

Як пише “Стоп фейк”, російські ЗМІ з посиланням на публікації в угорських медіа поширюють інформацію про те, що українська влада «знайшла спосіб, як вирішити “угорське питання» на Закарпатті – у регіоні нібито проводиться масова мобілізація етнічних угорців. Але це дезінформація.

Насправді звинувачення на адресу України в мобілізації нібито за етнічним принципом є абсолютно безпідставними. Джерелом цієї інформації послужила публікація в угорському виданні Pesti Srcok. У своєму репортажі із Закарпаття журналістка Анжела Фюссі посилається на слова місцевих угорців, які анонімно заявили, що мобілізують нібито переважно представників місцевої угорської громади. Водночас у матеріалі немає жодних інших джерел, які б підтвердили таку версію подій.

Етнічні угорці, як і представники інших етнічних меншин, що проживають на території України, насамперед є громадянами України. Відповідно до Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу» захист батьківщини, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов’язком усіх громадян України – незалежно від їхнього етнічного походження.

Самі представники угорської громади України розкритикували зазначені публікації в угорських ЗМІ та пропагандистські висловлювання деяких політиків Угорщини. Так, 30 січня Голова угорської громади Києва та Київської області Тібор Томпа заявив, що наразі понад 400 українських угорців – громадян та патріотів України – захищають країну від російської агресії. Також відомо, що 12 українських угорців загинули внаслідок війни. Тібор Томпа заявив, що зараз проорбанські ЗМІ, поширюючи співзвучні з кремлівською пропагандою наративи, намагаються розхитати українсько-угорські відносини.

Закарпатські угорці критикою відреагували на пропагандистські публікації в угорських та російських ЗМІ. 26 січня представники угорської громади у регіоні під час засідання Закарпатської обласної військової адміністрації заявили, що «не допустять і не дадуть використовувати українських угорців як об’єкт для маніпуляцій та ворожої пропаганди».

На своїй сторінці у Facebook український угорець, професор Ужгородського національного університету, депутат Закарпатської облради та наразі військовослужбовець ЗСУ Федір Шандор написав, що мета поширення хибної інформації щодо закарпатських угорців зрозуміла – «налаштувати закарпатських угорців та українців один проти одного».

Атака проти українців у Литві

Російська пропаганда в Литві поширює фейк про те, що через кількість біженців в країні зростає рівень кримінальних злочинів. І взагалі, що більшість біженців в Литві з України і є злочинцями, представниками організованої злочинністю. Але це — фейк, пише “Детектор медіа”.

Дані щодо кількості злочинів в Литві наводить видання Delfi: у 2021 році поліція зафіксувала 42 525 випадків, а у 2022 році кількість кримінальних злочинів зросла до 45 710. При цьому такі коливання не мають стосунку до війни чи біженців — оскільки у 2020 році, коли війни в Україні не було і в Литві не було біженців, литовська поліція зафіксувала навіть більше злочинів, ніж у 2022 році — 46 306 випадків.

Стаття, в якій українських біженців звинуватили в зростанні кількості злочинів, вийшла у російськомовному виданні Baltnews, яке належить російській державній агенції «МИА Сегодня», яка серед іншого містить пропагандистські ресурси Спутник, RT та Украина.ру.

Російська пропаганда з перших днів війни намагається представити українських біженців як злочинців або терористів, як культурну та економічну загрозу ЄС — для того, аби зменшити підтримку України та українців.

У Польщі зростає вплив роспропаганди

Кількість людей, які поділяють тези російської пропаганди, зростає, свідчить і дослідження Warsaw Enterprise Institute.
Все більше поляків вважають, що біженці з України – це насправді економічні іммігранти, або, що треба припинити поставки зброї в Україну, бо це лише розпалює конфлікт.

Полковник Адам Явор, офіцер запасу польських спецслужб, пояснює, що зовнішня пропаганда найкраще працює переважно через соціальні мережі.

У вересні 2022 року та січні 2023 року було проведено опитування від імені WEI на репрезентативній вибірці. Респондентам показали вісім тез, які вважалися такими, що відповідають наративам кремля, які ті поширюють за кордоном.

Ці меседжи мають на меті підірвати підтримку України на Заході та викликати напругу в країнах, куди виїхали українські біженці.

Виявляється, у січні 2023 року аж 41 відсотків респондентів «повністю згодні» або «скоріше згодні» принаймні з чотирма наративами. Це явне зростання порівняно з вереснем 2022 року, коли відсоток згодних був 34. Більшість респондентів погоджуються з тезою, що Польща не може дозволити собі біженців. Так вважають 63 відсотки. Варто зазначити випадки, коли зміна підтримки за останні кілька місяців була найбільш помітною. Кількість людей, впевнених, що біженці з України насправді є економічними іммігрантами, зросла на 6 процентних пунктів – до 41 відсотків.

На 5 відсотків, до 40 відсотків, збільшився і відсоток респондентів, які вважають, що рф не варто дратувати через те, що вона має ядерну зброю.

І зростання підтримки наративів є по всіх пунктах.

“Можна зробити висновок, що російська пропаганда дедалі більше формує настрої поляків, хоча на настрої людей, ймовірно, впливають і інші чинники, наприклад, зростання невпевненості щодо майбутнього чи погіршення економічної ситуації. Так чи інакше, кількість людей, які поділяють погляди, які пропагує кремль, чи згодні з російськими інтересами, зростає”, – йдеться у дослідженні.

Адам Явор відмічає, що реагувати на пропаганду потрібно ефективніше ніж зараз. Не просто розвінчувати фейки, а й приходити з контртезами.

“Необхідно весь час наголошувати, що підтримка України відповідає нашим особливим егоїстичним національним інтересам. Нам доводиться нести деякі витрати у вигляді високої інфляції, високих цін на енергоносії, наслідків кожної війни. Наша безпека під загрозою. Питання в тому, чи ми готові віддавали перевагу і платити 5 злотих за пальне, але мати російські танки біля Бугу”, – звертається експерт до поляків.

Він відмічає, що польській владі необхідно передбачити напрямки наративі кремля, які хочуть дестабілізувати суспільство та давати швидку відсіч, побудувавши переконливий меседж, заснований на правді.

Замість того, щоб виправляти російську пропаганду, треба змагатися з нею, радять Крістофер Пол і Міріам Метьюз у статті «Російська пропагандистська модель «пожежного шланга брехні»: чому вона може працювати та як їй протистояти».

“Як і в інших сферах життя, в цій найбільш ефективними виявляються випереджувальні та профілактичні дії”, – підкреслюють експерти.

Це вже не перший випадок, коли в країнах Євросоюзу пишуть про успіхи російської пропаганди.

Раніше сайт “Є” писав, що у країнах ЄС не встигають розвінчувати фейки стосовно українських біженців та дають поради, що потрібно робити.

Європейські лідери повинні більше говорити про переваги, які новоприбулі українці можуть принести для економіки ЄС.

«Вони могли б, наприклад, розповісти, що більшість українських біженців мають вищу освіту або професійні навички, які можуть бути корисними і заповнити дефіцит робочої сили в багатьох галузях», — ідеться у дослідженні.
Автори радять показувати історії успіху українців, які вже знайшли роботу в ЄС.

«Якщо посилити голоси українців у такий спосіб, то це стане істотним контраргументом на дезінформацію в інтернеті», — наголошено в записці. Загалом підхід ЄС до боротьби з російською дезінформацією аналітики ECFR вважають «занадто реактивним», тобто таким, який лише реагує на фейки, а не запобігає їм.

Читати ще

oh-logo-03-white

Новинарне агентство “Хмельницький Online”. Видання не несе жодної відповідальності за зміст і достовірність фактів, думок, поглядів, аргументів та висновків, які викладені у інформаційних матеріалах з посиланням на інші джерела інформації. Усі запити щодо такої інформації мають надсилатися виключно джерелам відповідної інформації.

Головне

Останні новини

© 2023 – Хмельницький Online.