Головна Новини Пам’ятник туристу в Кам’янці-Подільському: факти та повір’я про нього

Пам’ятник туристу в Кам’янці-Подільському: факти та повір’я про нього

by Max

Усі деталі пам’ятника – одяг, взуття, головний убір – за своєю величиною і формою повністю відповідають реальним предметам.

Сьогодні, 27 вересня, відзначають Всесвітній день туризму. Поціновувачі туристичних подорожей знають, що Хмельниччина, без перебільшення, може похвалитися унікальними туристичними пам’ятками, які все більше приваблюють любителів подорожей з усіх куточків України та з-за кордону.

Зовсім нещодавно в Україні оновили карту «туристичних магнітів», куди внесли і 5 об’єктів культурної, релігійної та історичної спадщини з Хмельниччини. Це Сатанівський замок, місто Кам’янець-Подільський, Бакота, Національний природний парк «Подільські Товтри» та фортеця у Меджибожі.

Звісно, туристично привабливих місць на Хмельниччині значно більше. Це і водоспад в селі Лисець на Дунаєвеччині, який називають однією з найгарніших інсталокацій на Хмельниччині, і оборонна церква-фортеця в Сутківцях кінця XIII-го – початку XIV-го столiть, палац в Самчиках з будиночком в китайському стилі та японською кімнатою, палац в Маліївцях з атлантами та мальовничим водоспадом… Лише Кам’янець-Подільський за кількістю архітектурних пам’яток займає третє місце в усій Україні після Львова та Києва. Саме тут, до речі, можна побачити пам’ятник туристу, який не лише вже встиг стати одним з символів Старого міста, а й обріс повір’ями.

Звели пам’ятник туристу на площі у Старому місті поруч з міською ратушею у 2013 році. Відкривали скульптуру урочисто, напередодні початку туристичного сезону в Кам’янці-Подільському.

Пам’ятник туристу зроблено з цілісного чорного заліза. Його висота трохи більша 2-х метрів, а вага сягає близько 80 кілограмів.

Автори пам’ятника Роман Кліщ і Сергій Кляпетура. Турист, відлитий з металу, має дуже худу, спортивну статуру і дещо стомлений вигляд.

«Справжній турист увесь час подорожує і, як правило, найчастіше пішки, тому має такий виснажений вигляд, – пояснювали тоді творці пам’ятки. – Його погляд звернено вгору, до неба, до зірок, а може просто до чергової пам’ятки, яких на життєвому шляху досвідченого туриста трапляється величезна кількість».

На шиї у туриста висить великий фотоапарат, а за спиною – компактний наплічник. Усі деталі пам’ятника – одяг, взуття, головний убір – зроблено з великою точністю і скрупульозністю. За своєю величиною і формою вони повністю відповідають реальним предметам.

Пам’ятник туристу, як і багато інших пам’яток світу, має свої особливості і секрети. Так, за повір’ям, яке уже прижилося, кожен, хто доторкнеться до пачки грошей, захованих у нього в задній кишені шортів, неодмінно розбагатіє.

За повір’ям, кожен, хто доторкнеться до пачки грошей, захованих у туриста задній кишені шортів, неодмінно розбагатіє.
 

Більше матеріалів про туристичні локації Хмельниччини шукайте на сайті «Є» у рубриці «Туризм».

Читати ще

oh-logo-03-white

Новинарне агентство “Хмельницький Online”. Видання не несе жодної відповідальності за зміст і достовірність фактів, думок, поглядів, аргументів та висновків, які викладені у інформаційних матеріалах з посиланням на інші джерела інформації. Усі запити щодо такої інформації мають надсилатися виключно джерелам відповідної інформації.

Головне

Останні новини

© 2023 – Хмельницький Online.