Головна Політика До розробки плану перемоги мали би долучити українське суспільство – нардепка

До розробки плану перемоги мали би долучити українське суспільство – нардепка

by Max

До розробки плану перемоги від президента України Володимира Зеленського мали би долучити українське суспільство. Таку заяву в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») зробила депутатка Соломія Бобровська, членкиня комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки від партії «Голос».

«До такого плану мала би долучатися велика не просто суспільна дискусія, а дискусія і розмови з елітами України, щоб цей план був написаний спільно. Тому що з однією особою або однією командою, яка між собою «вариться» вже шостий рік – це завжди закінчується дуже плачевно і результат плачевний», – сказала народна депутатка.

За її словами, дивним виглядає зібрати парламент для презентації цього плану тоді, коли більшість депутатів у відрядженнях. Офіс президента анонсував презентацію на середу, 16 жовтня.

«Це насправді неповага до всієї української нації. Я не коментую парламент, бо навряд чи парламент відіграє важливу роль для президента, немає розуміння що таке парламент у парламентській республіці. Але не знати про план перемоги, який був озвучений ряду лідерів і ряду націй, і Україна не перша, яка дізнається, але перша, яка стоїть на полі бою – як на мене, це не красиво, і не етично і не з повагою. Дивне рішення про те, щоб за добу зібрати парламент. Люди цілий тиждень мають багато відряджень. І не факт, що президент в парламенті представить плані інакший, ніж 10 пунктів (формула миру президента Зеленського – ред.)», – заявила Соломія Бобровська.

Натомість у партії Зеленського стверджують, що план презентуватимуть перед українським парламентом саме тому, що депутати є обранцями народу, таким чином представляють його інтереси. Олександр Мережко, голова комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, вважає що цей план можна реалізувати за умови підтримки з боку країн-партнерів.

«Думаю, що голосувати за план перемоги не треба, бо це не закон. Скоріше президент просто ознайомить парламент з цим планом, оскільки у нас парламентсько-президентська республіка, і парламент – це голос народу. Я думаю, що план перемоги можна реалізувати і треба реалізувати, але для цього нам потрібна стала підтримка з боку США, НАТО та ЄС», – заявив Олександр Мережко.

Соломія Бобровська також вважає, що комунікація влади із суспільством має стати більш відкритою.

«І остання річ, яка важлива для всіх нас – це вміти по-дорослому спілкуватися з суспільством і озвучувати, як би не було, реальну ситуацію зокрема на полі бою, або в економіці чи, в принципі, в суспільстві – в тій частині, яка не воює. Мені здається, нахлинули ряд проблем, і ситуація на полі бою – вона складна, критична, десь неконтрольована. Потрібно це визнавати, а не тільки постфактум, коли втрачаються території. Всі ж живуть в Україні, розуміють стан справ. І чесно визнати, що перемога для нас хоч і звучить: кордони 1991 року, незалежна і суверенна країна, але наскільки ми будемо готові до цього воєнним шляхом? Величезне питання. І якщо це питання про війну в довгу, то треба чітко розуміти і говорити про певні речі. Про те, що суспільство все буде мобілізоване, про зниження віку рано чи пізно, про участь жінок у воєнних діях і так далі. Чи готовий до цього президент? В мене є великі сумніви до такого озвучування. Але хто би він не був, це складні речі, які треба з суспільством проговорювати. Не боятися рейтингів, але казати правду як є», – стверджує народна депутатка.

Напередодні радник керівника Офісу президента Сергій Лещенко написав, що у середу, 16 жовтня, президент України Володимир Зеленський представить план перемоги України під час виступу у Верховній Раді.

12 жовтня радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що план перемоги України вже був представлений в США та кількох європейських столицях, а «найближчими днями» його презентують українцям. Він пояснив, що «попри те, що акценти основні вже зрозумілі, президент додасть деталей, які будуть чітко говорити, що це за програма примусу та чому вона важлива».

Раніше, у серпні, президент України Володимир Зеленський уперше заговорив про план перемоги. Президент зазначав, що «план складається з п’яти пунктів – чотирьох основних та одного, який необхідно виконати вже після завершення війни».

29 вересня Зеленський зазначав, що у жовтні на «Рамштайні» Україна і партнери мають «визначити спільні кроки та спільне бачення, як посилити тиск на Росію». Втім засідання у форматі «Рамштайн» було перенесено на невизначений термін.

Читати ще

Новинарне агентство “Хмельницький Online”. Видання не несе жодної відповідальності за зміст і достовірність фактів, думок, поглядів, аргументів та висновків, які викладені у інформаційних матеріалах з посиланням на інші джерела інформації. Усі запити щодо такої інформації мають надсилатися виключно джерелам відповідної інформації.

Головне

Останні новини