Головна Новини Краща вихователька України Оксана Масовець з Кам’янця-Подільського: про важливе у вихованні дітей та яким буде втілення її освітньої мрії

Краща вихователька України Оксана Масовець з Кам’янця-Подільського: про важливе у вихованні дітей та яким буде втілення її освітньої мрії

by Max

За перемогу в національній премії вона отримала сертифікат на суму 500 тисяч гривень для втілення омріяного освітнього проєкту.

Оксана Масовець – вихователька дитячого садка «Дзвіночок» у Кам’янці-Подільському. Нещодавно вона стала переможницею національної премії Global Teacher Prize Ukraine 2024 у номінації «Дошкілля».

Перемога в престижному конкурсі для Оксани Масовець – це не лише визнанням її педагогічного таланту, але й можливістю реалізувати давню мрію: вона отримає 500 тисяч гривень, які планує спрямувати на створення унікального простору для дітей та батьків – проєкту «МріїДії». Педагогиня розповіла сайту «Є ye.ua», про свій шлях до цієї перемоги, її освітні методики та як новий проєкт об’єднає родини в єдиному освітньо-культурному просторі.

З чого все починалось

Шлях Оксани Масовець до освіти почався ще в шкільні роки, коли у випускному класі вона здобула перемогу у Всеукраїнському конкурсі «Вчитель – моє покликання». В результаті, школярка отримала можливість навчатися в Тернопільському національному педагогічному університеті ім. Володимира Гнатюка, здобувши фах вчителя української мови та літератури, зарубіжної літератури.

Після університету дівчина працювала вчителем, але згодом відчула, що її справжнє покликання – вихователь дитячого садка.

«Одного дня я завітала до садочка і, поринувши в дитячі емоції, їхні голоси та тупотіння ніг, залишилася працювати вихователем. І вже 13 років працюю у закладі дошкільної освіти», – розповідає Оксана Масовець.

Вихователі навчають дітей різних ігор та руханок. Фото: надане Оксаною Масовець

Методика та підхід до виховання

Педагогиня вважає, що у вихованні дітей важливо бути для них другом, поважати їх думку, розуміти та сприймати, як рівних. А головне – просто любити!

За основу роботи колектив дитячого садка «Дзвіночок» обрав програму всебічного розвитку «Крок за кроком», яка дозволяє дітям здобувати власний досвід у різних напрямках.

Як приклад, пані Оксана наводить один з проєктів під назвою «ЇЇ величність – кукурудза!».

«У ньому ми допомагали дітям більше дізнатися про цю рослину, її властивості. Вихованці поділилися на три центри та працювати у різних напрямках», – зазначає вихователька.

Вихованці дитячого садка «Дзвіночок» всебічно розвиваються. Фото: надане Оксаною Масовець

У центрі «Природи дослідів» діти досліджували структуру кукурудзи: як вона лущиться, досліджували чи можна ці зерна розім’яти рукою, чи краще її перемолоти за допомогою млинка.

У центрі «Мистецтва» виготовляли музичні інструменти – маракаси, заповнивши ємності з-під «кіндера» зернами кукурудзи. Опісля, малята створили власний музичний оркестр. Ще був центр «Готування їжі». Тут діти дотримувалися рецепту приготування попкорну.

Оксана Масовець вважає, що особливою частиною навчального процесу є педагогічне партнерство.

«Завдяки тому, що батьки приходять на заняття, то мають можливість бути наставниками для дітей. Вони бачать, як дитина комунікує та адаптується до соціуму», – зазначає пані Оксана.

Діти вивчають, як фрукти виглядають під мікроскопом. Фото: надане Оксаною Масовець

Участь у конкурсі Global Teacher Prize Ukraine 2024

Про премію вихователька дізналася з листа від Управління освіти і науки Кам’янець-Подільської міської ради. А далі, почався період заповнення анкети учасника премії та очікування результатів…

«Спершу в мене було розчарування, бо 10 серпня, якраз на мій день народження, прийшов лист, що я не пройшла в наступний тур. А, як виявилось згодом, такий лист був надісланий усім учасникам, як вчителям, так і вихователям, які брали участь у конкурсі».

Вже у вересні з пані Оксаною зв’язались координатори конкурсу і розповіли, що вона потрапила у Топ-50 кращих вихователів. А напередодні нагородження, її запросили до Києва на церемонію вручення.

«Тут дізналася, що стала найкращим вихователем України в номінації «Дошкілля». Було дуже радісно, але найбільше запам’яталося, як потрібно було вийти на сцену і сказати промову. Були сильні хвилювання, але я все ж зібралася і озвучила її».

Оксана Масовець стала найкращим вихователем України в номінації «Дошкілля». Фото: facebook.com/GlobalTeacherPrizeUkraine

Як діти зустріли свою вихователькупісля перемоги у конкурсі

«У понеділок я вийшла на роботу, де на подвір’ї мене зустрічали колектив «Дзвіночка» та вихованці «Гномики». Відразу з обіймами до мене кинулися найменші, які ледь не знесли з ніг… До того ж багато привітань отримала від батьків», – зазначає Оксана Масовець.

Проєкт дитячий простір «МріїДії»

За перемогу у премії Оксана Масовець отримала сертифікат на суму 500 тисяч гривень від ЮНІСЕФ на втілення своєї освітньої мрії для створення дитячого простору «МріїДії».

«Через воєнні дії на території нашої держави, багато сімей змушені були змінити звичне для себе місце проживання та коло спілкування. Мені б хотілося об’єднати дітей, а відтак, і батьків у просторі, наближеному до сімейних та народних традицій. Особливу увагу приділити родинам, які повернулися в Україну з-за кордону, сім’ям зі статусом ВПО, дітям військовослужбовців», – зазначає Оксана Масовець. 

Також вона додає, що до проєкту будуть залучені батьки, які спільно з дітками працюватимуть в кількох напрямках:

Артпростір «Майстерня» – це місце, де діти разом із батьками зможуть проявляти свої творчі здібності, створюючи власні вироби на національну тематику. Вони виготовлятимуть свищики, витинанки тощо, які допоможуть дітям краще пізнати українську культуру.

Театральна студія «Крила» – ще один важливий напрям, де через мистецтво та українську літературу діти отримуватимуть змогу розвивати акторські навички.

Територія смаку «Кіфлики» – діти та батьки зможуть ознайомитися з традиційними рецептами подільської кухні та технологією приготування національних страв.

Не менш цікавим є туристично-краєзнавча станція «Мандрівець», яка націлена ознайомити сім’ї з історичною спадщиною рідного краю. Спільні екскурсії та подорожі допоможуть краще зрозуміти історію та культуру міста, зміцнити родинні зв’язки та цікаво провести час.

Проєкт буде реалізовуватися раз на тиждень, у суботу, оскільки це вихідний день і більшість батьків вдома.

«Наразі ми очікуємо на надходження грантових коштів, щоб реалізувати проєкт з теорії на практиці», – зазначила Оксана Масовець.

Вихованці дитячого садка «Дзвіночок» всебічно розвиваються за програмою «Крок за кроком». Фото: надане Оксаною Масовець

Читайте також: Фото з Хмельниччини увійшло до числа переможців спецномінації «Втрати природи» від фотоконкурсу «Вікі любить Землю»

Читати ще

Новинарне агентство “Хмельницький Online”. Видання не несе жодної відповідальності за зміст і достовірність фактів, думок, поглядів, аргументів та висновків, які викладені у інформаційних матеріалах з посиланням на інші джерела інформації. Усі запити щодо такої інформації мають надсилатися виключно джерелам відповідної інформації.

Головне

Останні новини