Головна Новини Фейк про нову пенсійну реформу та концтабори в Україні: добірка тижня

Фейк про нову пенсійну реформу та концтабори в Україні: добірка тижня

by Max

Російські пропагандисти поширюють інформацію про нібито зникнення 152-ї окремої єгерської бригади ЗСУ разом із командиром під час бойових дій на Покровському напрямку

В телеграм-каналах продовжують створювати фейки заради наповнення підписниками інших каналів, щоб збільшити дохід від реклами

Фейк про пенсійну реформу в хмельницькому пабліку

В одному з хмельницьких телеграм-каналів опублікували фейк про нібито втілення в Україні нової пенсійної системи, яка не буде враховувати стаж роботи, а лише вік людей, пише “По той бік новин”.

При цьому допис посилається на інформацію буцімто Пенсійного Фонду.

В дійсності, ніякої нової системи розрахунку пенсій в Україні не вводили.

По-перше, про це немає згадок ні на офіційному сайті Пенсійного Фонду України, ні на сайті Кабінету міністрів. Ще одна важлива деталь — про “нову систему” не писали в жодному профільному або авторитетному виданні. Хоча журналісти, що спеціалізубться на цій темі, уважно відслідковують усі зміни.

По-друге, малоймовірно, що під час Великої війни дефіцитний бюджет пенсійного фонду отримає додаткове фінансування для виплат пенсій залежно від віку (саме на це натякають фейкороби).

По-третє, в Україні так званий “стаж роботи” людини ніяк не впливає на її пенсію. До уваги беруть страховий стаж — термін за який роботодавець або громадянин сплатив ЄСВ — єдиний соціальний внесок.

За даними фактчекерів, основна мета недоброчесної схеми — збільшити кількість підписників на іншому каналі, який активно розкручують.

Щодо нарахування пенсій, то нагадуємо, що на даний момент у законі дійсно є вимоги необхідного страхового стажу для виходу на пенсію після досягнення 60, 63 або 65 років. Мова йде саме про страховий, а не трудовий стаж.
Так, для виходу на пенсію в 60 в 2024 році треба мати не менше 31 року страхового стажу. При цьому він щороку збільшується на 12 місяців та у 2028 році становитиме 35 років.

Тобто якщо людина, якій виповнилося 60 років у 2024 році, має менше 31 року страхового стажу, вона отримає право на призначення пенсії лише в 63 роки у 2027 році (за наявності не менше 24 років страхового стажу).

Мінімально необхідний страховий стаж, який дає право на призначення пенсії у 65 років, – 15 років. Страховий стаж, що дає право виходу на пенсію, визначається на дату досягнення особою віку 60, 63, або 65 років.

Фейк про зникнення бригади

Російські пропагандисти поширюють інформацію про нібито зникнення 152-ї окремої єгерської бригади ЗСУ разом із командиром під час бойових дій на Покровському напрямку.

За даними видання “Арміяінформ” це фейк

У розтиражованих повідомленнях стверджується, що українські військові буцімто масово зникають, а їхні родичі не можуть отримати жодної інформації про долю своїх близьких.

За даними Генерального Штабу, 152-га бригада продовжує виконувати бойові завдання, і заяви про її буцімто зникнення є безпідставними.

Раніше російські телеграм-канали поширювали фейкове відео, у якому йшлося про нібито факти знущання з мобілізованих бійців у 128-й окремій гірсько-штурмовій Закарпатській бригаді. Через це навіть була проведена перевірка, у результаті якої не виявили фактів, які б підтверджували заяви автора відеозаписів.

Фейк про створення в Україні концтаборів

Російська пропаганда поширює дезінформацію про нібито створення Україною «концентраційних таборів» на Сумщині.
Пропагандисти стверджують, що в таких таборах буцімто утримують не лише цивільних громадян рф, захоплених у курській області, але й місцевих українців, які «чекають приходу російської армії».

“Центр протидії дезінформації” зазначає, що росіяни проявляють неабияку фантазію, щоб пояснити мету створення таких таборів. Серед версій – використання цивільних в’язнів як живого щита, розмінування ними мінних полів та використання людей для зйомки постановочних роликів.

Водночас жодних доказів своїм твердженням пропагандисти не надають

Чергові шахрайства

Фонді народонаселення ООН в Україні – UNFPA Ukraine, від імені якого зловмисники і поширюють неправдиву інформацію, попередив про шахрайство.

У Фонді заявили, що не надають регулярних виплат, не мають офіційного каналу або акаунту в Telegram, а також не публікують у соціальних мережах оголошення щодо реєстрації на отримання виплат:

«У разі одноразових виплат вагітним та годуючим жінкам, Фонд не просить від вас жодної персональної інформації, окрім обмінної карти, ідентифікаційного коду та номеру розрахункового рахунку».

Також цього тижня сайт “Є” ye.ua писав, що на Хмельниччині активізувалися шахраї, які виманюють кошти, видаючи себе за начальника Хмельницької ОВА Сергій Тюріна та його заступників. Аферисти розсилають листи, у яких просять грошей на закупівлі обладнання для військових та інші потреби.

«У разі, якщо до Вас звернулись із подібним проханням, прошу невідкладно інформувати правоохоронні органи та ОВА. Будьте пильними! Також наголошую, що кожен, хто вчиняє неправомірні дії буде покараний відповідно до законів України», – зазначає керівник ОВА.

Читати ще

Новинарне агентство “Хмельницький Online”. Видання не несе жодної відповідальності за зміст і достовірність фактів, думок, поглядів, аргументів та висновків, які викладені у інформаційних матеріалах з посиланням на інші джерела інформації. Усі запити щодо такої інформації мають надсилатися виключно джерелам відповідної інформації.

Головне

Останні новини