Головна Новини Фейки про викид радіації, розташування ППО та закриття польського кордону: підбірка тижня

Фейки про викид радіації, розташування ППО та закриття польського кордону: підбірка тижня

by Max

Російські пропагандисти майже тиждень поширюють фейк про викид радіації після вибухів.

Цього тижня російські пропагандисти активно поширювали фейки після вибухів у Хмельницькому.

Після удару дронів по Хмельницькому району, який стався 13 травня, ворожі пропагандисти почали поширювати брехню про підвищення радіаційного фону.

Фейк про радіаційний фон у Хмельницькому

Мовляв, забруднення спричинив вибух танкових боєприпасів зі збідненим ураном.

Сайт «Є» вже спростовував цей фейк: моніторинг показав, що радіаційний фон залишається у звичних для нашої області межах. Однак російська пропагандистська машина не зупиняється й надалі вигадує нові побрехеньки. Зокрема, нібито після вибуху підвищення радіаційного фону зафіксували навіть у Польщі.

Також сайт “Є” спростовував вже ще один фейковий документ, який ворожі телеграм-канали поширювали. Мова йде про документ нібито Міністерства охорони здоров’я України про «небезпеку радіаційного зараження» у Хмельницькому.

Нагадаємо, що Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб 17 травня провів повторні дослідження у населених пунктах, наближених до епіцентру вибухів. Робили заміри одразу за 20-ма показниками.

«Вміст хімічних речовин в повітрі не перевищує допустимої концентрації. Зразки води, відібраної у ставку села Осташки та криницях Грузевиці й Осташок, відповідають вимогам. Також не виявлено ділянок і вогнищ з перевищенням гамма-фону», — розповіли представники обласного центру контролю та профілактики хвороб.

До речі, рівень радіаційного фону в Хмельницькій області вимірюється щоденно. Ця інформація є відкритою, тому кожен може легко її дізнатися. Наприклад, на сайті Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб або на порталі SaveEcoBot.

Черговий фейковий документ

Російські пропагандисти неодноразово поширювали в мережі фейкові документи, зокрема, військові рапорти та накази.

Й знову видання “Вокс Чек” спростувало інформацію, які поширюють проросійські телеграм-канали.

Так медіа держави-агресора поширюють фото нібито документа, який військові ЗСУ повинні підписати. Після цього військові нібито не можуть оскаржувати накази командування. Як пояснюють пропагандисти, якщо військовослужбовець буде розповідати про протизаконні дії командування, то він вже знає, що є правопорушником.

На фото вказані статті Кримінального кодексу України з відповідальністю військових за скоєне правопорушення. Проте у них не йдеться, що військовослужбовцям заборонено оскаржувати накази командування.

Російські пропагандисти поширили фото з аркушем, на якому вказані окремі статті Кримінального кодексу України. Зокрема, вони ідентичні до статей, які розміщені на сайті Верховної Ради України, а саме — 402-403, 407-409.

Згідно з статтею 30 Закону України «Про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України», підлеглий зобов’язаний беззастережно виконувати накази начальника, крім випадків віддання явно злочинного наказу, і ставитися до нього з повагою. Військове командування також може нести кримінальну відповідальність за перевищення службових повноважень насильства над підлеглим відповідно до статей 426-427 Кримінального кодексу України.

Відповідно до пункту 110 Дисциплінарного статуту ЗСУ, військовослужбовці мають право подавати письмові скарги та заяви або ж особисто звертатися до відповідних посадових осіб та органів. Такі дії можливі у разі, якщо прийнято незаконні рішення, дії щодо них, порушено їхні права, законні інтереси та свободи. Також можна подавати скарги у випадку незаконного покладення на військового обов’язків або незаконного притягнення до відповідальності.

Фейк про закриття польського кордону

“Детектор медіа” розповів про фейк, який поширюють в соціальних мережах, зокрема в польському сегменті фейсбуку. У повідомленнях ідеться, що Польща нібито негайно закриває свої кордони та нікого не впускає на територію країни. Їх автори наголошують, що цю заборону запроваджують насамперед через українських біженців, які «небезпечні». Як доказ прикріплюють відео польського блогера. Але ця інформація – фейк.

Фактчекери польського проєкту Demagog проаналізували кейс і встановили, що така інформація неправдива. Кордони Польщі не закриті, і люди можуть потрапити на територію країни. Також цієї інформації фактчекери не знайшли на сайті прикордонної служби. Вони впевнені, що це просто дезінформація.

Поширюючи такий фейк, автори прагнуть демонізувати українських біженців і показати, як нібито їм не раді, що аж інші країни вдаються до закриття кордонів. У такий спосіб пропаганда намагається підірвати довіру українців до Польщі як до країни-союзника України.

Маніпуляція про розташування ППО

Анонімні телеграм-канали, що поширюють проросійську риторику, активно поширюють меседж, що нібито все ППО сконцентроване у Києві.

Так, 17 травня пропагандисти повідомили повідомили, що в Одесі нібито пролунало орієнтовно 10 вибухів, були «прильоти у військові об’єкти». За словами телеграм-анонімів, «росіяни зрозуміли, що в Одесі немає хорошого ППО, усе в Київ потягнули», і тому атакують саме це місто.

Проте такі висновки безпідставні, пише “Детектор медіа”.

З 17 на 18 травня Росія запустила 30 крилатих ракет, з яких 29 було знищено силами ППО. Про це заявили Повітряні сили ЗС України. Також в ефірі телемарафону «Єдині новини» речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат розповів, що під час сьогоднішнього ракетного удару над Одещиною було збито 8 ракет. Це спростовує меседж про те, що все ППО встановили в Києві.

Юрій Ігнат зазначив: «Столицю атакують найчастіше, тому й це місто, очевидно, потребує більше захисту». Також додав про «східні та північні регіони — там теж дуже серйозний вектор роботи й там також працює протиповітряна оборона. Тому ми розподіляємо наші сили там, де це найбільш необхідно».

Поширюючи такий меседж, агітпроп намагається залякати українців, викликати недовіру до влади та розколоти суспільство. Мовляв, кількості ППО не вистачає для того, щоб закрити всю Україну, отже, українська влада визначає «більш та менш важливі» області.

Пропагандисти поширюють цей меседж уже не вперше. Раніше його просували в телеграм-каналах Миколаївщини, Одещини та Харківщини. 

Читати ще

oh-logo-03-white

Новинарне агентство “Хмельницький Online”. Видання не несе жодної відповідальності за зміст і достовірність фактів, думок, поглядів, аргументів та висновків, які викладені у інформаційних матеріалах з посиланням на інші джерела інформації. Усі запити щодо такої інформації мають надсилатися виключно джерелам відповідної інформації.

Головне

Останні новини

© 2023 – Хмельницький Online.