Головна Новини Як працює роспропаганда за кордоном: протести, фейки до 9 травня та маніпуляції про постачання зброї

Як працює роспропаганда за кордоном: протести, фейки до 9 травня та маніпуляції про постачання зброї

by Max

Пропагандисти намагаються створювати антиукраїнські настрої у країнах ЄС.

Російська пропаганда активізує фейки та дезінформацію напередодні важливих дат для рф. Так відбулось й цього разу.

Фейки приурочені до 9 травня

Центр протидії дезінформації відмітив кілька фейків, які стосувалися 9 травня і які були розраховані, у тому числі на європейську авдиторію.

Наприклад, пропагандисти у мережі поширювали дезінформацію про те, що у Франкфурті в спортивних барах проводитимуть пряму трансляцію російського параду на 9 травня.

Такий фейк був запущений для того, щоб створити ілюзію підтримки росії населенням Німеччини.

Офіційне спростування цієї дезінформації зробили представники спортбару Champions Frankfurt на запит Центру протидії дезінформації.

Крім того, телеграм-канали поширювали фото- та відеоконтент, який нібито підтверджує розміщення радянського стяга над будівлею німецького Бундестагу. Водночас розміщення прапора начебто приурочене до святкування чергової річниці «великої перемоги».


Таке фейкове зображення поширювали у медіа

Однак зазначена інформація не відповідає дійсності та є зрежисованим фейком роспропагандистів. Про фейковість контенту з «прапором перемоги» над Бундестагом повідомляють і офіційні представники МЗС України, які перебувають у Берліні.

“Шляхом створення подібних матеріалів ворог намагається розсварити Україну із західними партнерами та знизити рівень підтримки нашої країни. Крім того, подібний контент направлений на аудиторію всередині рф та покликаний підняти моральний дух російського суспільства за відсутності значних перемог у війні проти України”, – відмічають у ЦПД.

Використання протестів у Польщі

Кремлівська пропаганда використовує протести в аграрному секторі Польщі для псування іміджу України. Про це заявив урядовий уповноважений з питань безпеки інформаційного простору Республіки Польща Станіслав Жарин.

Нагадаємо, що пропагандисти поширюють меседж, нібито українське зерно «зламало» Європейський Союз і структуру розподілу праці в ньому. Вони додають, що Європейська Комісія загрузла у перемовинах та лобіює позицію багатих країн Західної Європи.

“Російська пропаганда використовує проти України протести польських аграріїв. Відповідні наративи просуваються, щоб представити погіршення польсько-українських відносин”, – написав Жарин у Twitter.

На його думку, «основна мета цих заходів — послабити бажання допомагати українцям та вести бізнес з Україною, з боку Польщі та країн Європейського Союзу».

Минулого місяця польські фермери влаштовували акції протесту проти напливу більш дешевого українського зерна та вимагали, серед іншого, встановити мито на продукцію, що прибуває з України. Адже минулого місяця набули чинності урядові постанови в Польщі про додаткову фінансову підтримку польських виробників кукурудзи, жита, ячменю, вівса, пшениці, зернових сумішей та насіння ріпаку у зв’язку зі збільшенням імпорту зернових та олійних культур з України. Наразі для зернових з України дозволено тільки транзит через територію Польщі, пише radio.opole.pl.

Дослідження щодо організації протестів у Європі

Згідно з дослідженнями кількох ЗМІ, російські спецслужби влаштовують демонстрації у великих містах Західної Європи, щоб створити антиукраїнські настрої або перешкодити прагненню Швеції приєднатися до НАТО, пише видання DW.

Спільне дослідження Sddeutsche Zeitung, німецьких мовників NDR і WDR, французької газети Le Monde, шведської газети Expressen і скандинавських мовників DR (Данія), NRK (Норвегія) і SVT (Швеція) базується на витоку стратегічних документів, які, як стверджується, прийшли з апарату безпеки кремля.

Метою влаштованих демонстрацій є, серед іншого, створити антиукраїнські настрої або ускладнити вступ Швеції до НАТО.

Згідно зі стратегічними документами, москва рекомендує невеликим групам російських агентів імітувати фейкові протести у великих містах Європи. Вважається, що деякі зрежисовані кремлем фейкові акції протесту вже відбулися, в тому числі антитурецькі мітинги, де агенти видають себе за українців. Очевидно, це має на меті створити враження широких антиісламських настроїв у Європі.

Згідно з дослідженням, провокатори також, очевидно, проникли на демонстрації в кількох містах, які проводилися на інші теми, такі як нестача медсестер, пенсійна реформа та зміна клімату, з метою поширення пропаганди, спрямованої проти підтримки України.

Фотографії фейкових демонстрантів поширили соціальні мережі, створюючи враження широкого поширення антиукраїнських настроїв у країнах Західної Європи, повідомляють видання.

Крім того, Центр протидії дезінформації відмічає, що в дослідженні йдеться, що на тлі військових провалів в Україні кремль шукає слабке місце Північноатлантичного альянсу в країнах Балтії.

“Журналісти низки міжнародних видань отримали доступ до документів, які доводять, що кремль із 2021 року застосовує довгострокову стратегію «м’якої сили» для посилення свого впливу в Естонії, Латвії та Литві. Для кожної країни Балтії розроблені окремі стратегії, які мають визначені цілі та часові межі їх реалізації (2022, 2025 і 2030 роки)”, – йдеться у заяві Центру.

Так, росіяни розраховують сформувати в країнах Балтії мережу підконтрольних організацій із «відновлення відносин». До реалізації плану передбачається, крім російськомовної частини населення, долучити балтійських бізнесменів під обіцянки відкрити їм російський ринок. Одна з головних цілей стратегії – недопущення мілітаризації країн, запобігання посиленню впливу НАТО в регіоні та створенню на їхній території нових військових баз Альянсу. Також серед пріоритетів – стримування підтримки російської опозиції, збереження якнайбільшої присутності російської мови в освіті та суспільному житті, підтримання «спільної історичної пам’яті» та «історичних» символів росії.

Фейк про повернення італійських гаубиць

Видання “Гвара медіа” розібрало фейк про нібито повернення до Італії гаубиць, який поширили російські пропагандисти та який потрапив до італійських медіа.

Так, цього тижня в італійському виданні Il Fatto Quotidiano з’явилась інформація, що нібито самохідні артилерійські установки, які Італія передала українській армії, браковані, тож Україна змушена їх повернути.

Фейк зроблений заради поширення наративу, що нібито західні країни майже не допомагають Україні.

Так, інформація про перші передані від Італії САУ M109L з’явилася наприкінці жовтня 2022 року.

10 березня 2023 року у соціальних мережах оприлюднили світлини італійських САУ M109L, які надійшли в Україну.
16 квітня 2023 року видання La Reppublica зазначило, що Італія передала Україні десятки самохідних артилерійських установок: Відремонтовано та доставлено десятки САУ М109: деякі вже на передовій. Зброя, подарована урядом Драгі та капітально відремонтована за американське фінансування.

В інтерв’ю радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка італійському виданню Corriere della Sera 2 травня 2023 рок щодо стану італійських самохідних установок M109L йдеться про те, що « САУ давно лежать на складах, вони потребують очевидної оперативної модернізації. Це нормальна практика — завжди обговорювати з нашими партнерами матеріально-технічне забезпечення служби, і, враховуючи наше бажання найближчим часом доставити зброю на фронт, часто буває, що та чи інша зброя розробляється тут, в Україні. Зрозуміло, ідеальним було б отримувати зброю готовою до використання, але будьмо реалістами, ми завжди готові її ремонтувати та відновлювати».

Тобто хоча техніку і ремонтують після того, як її розконсервують, але пр повернення в Італію явно не йдеться.

Читати ще

oh-logo-03-white

Новинарне агентство “Хмельницький Online”. Видання не несе жодної відповідальності за зміст і достовірність фактів, думок, поглядів, аргументів та висновків, які викладені у інформаційних матеріалах з посиланням на інші джерела інформації. Усі запити щодо такої інформації мають надсилатися виключно джерелам відповідної інформації.

Головне

Останні новини

© 2023 – Хмельницький Online.