Головна Новини Ясен на майдані: аварійну пам’ятку обгородили від пішоходів

Ясен на майдані: аварійну пам’ятку обгородили від пішоходів

by Max

Комунальники досліджуватимуть кореневу систему дерева.

Півторастолітній ясен, який розташований на пішохідній алеї біля майдану Незалежності у Хмельницькому, є ботанічною пам’яткою місцевого значення. Протягом останнього року дерево помітно похилилося й за висновками експертів його визнали аварійним через поширення гнилі. Тож ясен планували знести.

Для цього в Департаменті природних ресурсів та екології ОВА мали підготувати документи, щоб зняти ясен з обліку об’єктів природно-заповідного фонду. Однак після розголосу цього випадку віковим деревом зацікавилися спеціалісти з інших міст. Серед тих, хто одним з перших відгукнувся рятувати дерево, був київський арборист Володимир Ветроградський. На захист пам’ятки також стали місцеві активісти.

Наприкінці березня спеціаліст приїхав до Хмельницького, щоб оглянути дерево. За допомогою вишки він дослідив крону ясена, стовбур та обстежив кореневу систему на предмет гнилі. Попередні його заключення: «Дерево досить здорове і є сенс його зберігати». Остаточні висновки з процедурою лікування ясена Володимир Ветроградський мав незабаром передати комунальному підприємству. Проте, як розповів сайту «Є» заступник міського голови Василь Новачок, договору і гарантій, що дерево вдасться врятувати, від арбориста так і не надійшло.

Долею ясена турбуються активісти. Обурюються, що його відповідні служби занедбали, не доглядаючи за ним.

Паралельно з тим до огляду дерева залучили й інших спеціалістів: львівську екологиню Олександру Сладкову з польським арбористом Пьотром Тишко-Хмельовцем. Вони зробили зовсім інші висновки.

«Польський арборист сказав, що дерево не проявляє ознак інтересу до життя. Воно аварійне і може в будь-який момент впасти. На місці гілок, які обрізалися, зазвичай відростають нові пагони. Ясен тих пагонів не пускає, тож прогнози невтішні. Також Пьотр у своїх висновках рекомендував розібрати бруківку й подивитися на стан коренів. Якщо коріння пошкоджене, то негайно дерево видаляти. Але ми не можемо це зробити, поки воно перебуває на обліку природно-заповідного фонду».

Хвороба стала підточувати дерево рік тому.

Зараз ботанічна пам’ятка огороджена лавками. Проходу поруч з деревом немає. Незабаром працівники комунального підприємства по зеленому будівництву і благоустрою міста мають зайнятися обстеженням кореневої системи рослини.

Комунальники розберуть бруківку навколо дерева, щоб оглянути його кореневу систему.

Читати ще

oh-logo-03-white

Новинарне агентство “Хмельницький Online”. Видання не несе жодної відповідальності за зміст і достовірність фактів, думок, поглядів, аргументів та висновків, які викладені у інформаційних матеріалах з посиланням на інші джерела інформації. Усі запити щодо такої інформації мають надсилатися виключно джерелам відповідної інформації.

Головне

Останні новини

© 2023 – Хмельницький Online.