Головна Новини Фейки про повістки, вивезення урану до Канади та скасування шкільних предметів: підбірка тижня

Фейки про повістки, вивезення урану до Канади та скасування шкільних предметів: підбірка тижня

by Max

Чергова порція фейків та маніпуляцій.

Російська пропаганда продовжує активно спекулювати на темі мобілізації в Україні. В поширенні маніпуляцій також допомагають анонімні телеграм-канали заради більшої кількості переглядів.

Фейк про оточене село для вручення повісток

Пропагандистські телеграм-канали, а за ними й деякі користувачі мережі поширюють дезінформацію нібито в селі Старе Село українські військові силоміць вилучають у місцевого населення транспорт «на потреби армії». На підтвердження цього вони публікують уривок відео, на якому видно протистояння між поліцейськими та людьми у камуфляжі з одного боку та цивільними особами – з іншого, пише видання “Стоп Фейк”.

У деяких публікаціях взагалі сказано, що події на відео відбуваються на Рівненщині, де «поліція та військкомати» нібито «оточили» одне із сіл для масової роздачі повісток. Але це фейк.

Події, що відбувалися у Старому Селі, не мають ніякого стосунку до «вручення повісток» чи «вилучення у місцевих жителів транспорту на потреби армії», як це стверджують пропагандисти. Насправді Національна поліція Рівненської області спільно з нацгвардійцями, представниками Служби безпеки регіону, військовослужбовцями служби правопорядку провела 9 обшуків за місцями проживання фігурантів кримінальних проваджень, відкритих за фактами незаконного видобутку бурштину та незаконного поводження зі зброєю та боєприпасами.

Як повідомляє пресслужба Національної поліції на Рівненщині, під час рейду поліцейські вилучили 5 кілограмів бурштину, транспортні засоби та інші речові докази, важливі для діловодства. Також у населеному пункті Старе Село пошукові групи перевірили 34 транспортних засоби, 496 житлових та 179 нежитлових будинків та 450 осіб.

Маніпуляція про передачу урану Канаді

В мережі поширюється маніпуляція нібито “Україна «віддає» Канаді весь уран та руйнує свою енергобезпеку”, пише видання “Детектор медіа”.

Проросійські «експерти» у мережі критикують угоду української компанії «Енергоатом» з канадською компанією «Cameco» щодо перероблювання українського урану при виробленні ядерного палива для атомних електростанцій.

“Експерти наполягають на тому, що вивезення урану з України не гарантує справну роботу АЕС, які лишилися. Натомість співпрацювати з Росією було б зручніше. Це — маніпуляція”, – зазначають фактчекери.

Адже Україна не віддає свого урану Канаді, а надсилає його на перероблювання. Це необхідно для виготовлення ядерного палива для українських АЕС. Тобто теза, що Україна віддає Канаді весь уран, який добуває на своїй території, не є правдивою. Проте вона надсилає його на перероблювання. Це необхідно для підвищення рівня безпеки та енергонезалежності АЕС в Україні.

Фейки про скасування предметів у школі

У соцмережах поширюють інформацію, буцімто в міністерстві освіти України надумали скасувати вивчення зайвих предметів, серед іншого математики чи фізики, пише паблік “По той бік новин”.

Фактчекери зазначають, що це фейк та маніпуляція. Міністр освіти Оксен Лісовий дійсно запропонував українцям обговорити кількість предметів, які вивчають у школі. Але про скасування математики чи фізики він навіть не згадує.

«У 7-9 класі діти наразі мають близько 20 предметів. Таку кількість складно засвоїти і без стресу та онлайн-навчання (подекуди без гаджетів, адаптованих навчальних програм тощо). А в наших умовах – це на межі можливостей. Тож зрештою діти все одно зосереджуються на тих предметах, які обирають для себе як пріоритетні. Це я бачу і як батько, і тривалий час спостерігав як директор Малої академії наук», — пише Оксен Лісовий.

Він пояснює, що фактично питання стоїть не стільки про те, скільки має бути предметів, а як оптимізовані навчальні програми, яке навантаження отримують діти на уроках і на домашнє опрацювання, в якій формі відбувається навчання.

Обговорення вийшло доволі бурхливим — близько 2100 коментарів, понад 4000 вподобайок, сотні поширень. Основні осередки рознесення фейку — це два сайти: kyiv.ukrainianwall та Osvita-info з посиланням на перший. Уже звідти його підхопили різноманітні фейсбук-спільноти та їхні учасники.

“На обох сайтах текст ідентичний — це вказує на спланований інформаційний вкид.

У самому тілі статті, автори самі собі суперечать, оскільки визнають, що «наразі невідомо, чи будуть скорочувати фізику з математикою». Тобто вони свідомо створили клікбейтний заголовок напевно із розрахунком, що заінтриговані люди перейдуть за посиланням. Інша ймовірна мета — пересварити їх між собою та/або викликати народне невдоволення діями влади”, – зазначають фактчекери.

Також нещодавно міністра запитали, чи розглядається питання скасування обов’язкового ЗНО з математики, «оскільки це специфічний предмет і не всім потрібен для вступу». Міністр наголосив, що математика та українська мова є обов’язковими.

Маніпуляція про заборону вступати до вишів

Освітній портал “Нота Єнота” звернув увагу на маніпуляцію, яку поширюють телеграм-канали й деякі медіа. Потім інформацію почали поширювати й російські пропагандистські медіа. Адже тема, яка чіпляє багатьох – це мобілізація.

Фактчекери нагадують, що студенти денної або дуальної форми навчання відповідно до закону “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” мають право на відстрочку від мобілізації на час навчання.

Жодних ініціатив щодо скасування цієї норми або внесення змін до законодавства про освіту у контексті мобілізації немає. Але телеграм-канали почали поширювати інформацію, що нібито чоловікам можуть заборонити вступати до університетів. Хоча жодної такої ініціативи немає.

Анонімні пабліки та пропагандисти, посилаючись на видання Фокус, писали, що «в Україні воєнний стан дозволяє обмежувати право на освіту, гарантоване Конституцією. Тобто якщо дійсно будуть внесені певні зміни до закону «Про освіту», існує ймовірність, що військовозобов’язані чоловіки будуть обмежені у праві на освіту, а це означає, що вони не зможуть отримати відстрочку від мобілізації».

Але жодної законодавчої ініціативи такої немає.

У цій статті видання “Фокус” журналісти з’ясовують, чи можуть студентів мобілізувати. І відповідь чітка: на період навчання на денній формі навчання не можуть. Це підтверджує низка юристів із різних юридичних компаній. Журналісти в одному із розділів цієї статті пишуть: «у країні тривають дискусії, чи потрібно заради виконання мобілізаційного плану заборонити чоловікам вступати до навчальних закладів».

І юристи у цій же статті пояснюють, що реалізувати таку заборону досить непросто навіть з урахуванням воєнного стану.

Щоб запровадити такі зміни, необхідно внести зміни в Конституцію, а їх вносити до завершення дії воєнного стану заборонено. Тобто, навіть якщо будуть зміни в законі “Про освіту або законі “Про мобілізацію”, є всі підстави, щоб Конституційний суд визнав ці норми неконституційними. Плюс вал критики суспільства, представників європейської спільноти”, — вважає Сергій Савинський.

«Тобто теоретично, прийняття Закону України, яким було б заборонено вступати до коледжів та ЗВО чоловікам певного віку, можливе. І у разі прийняття такого Закону України звичайно може порушитись питання відповідності такого Закону Конституції України, тоді дане питання буде вирішувати Конституційний Суд”, — каже інший юрист Ігор Чудовський у цій же статті.

У підсумку: у статті юристи кажуть, що такі зміни або неможливі, або малоймовірні. Жодної ініціативи від законотворців немає. Алена основі статті з’являється новина на тому ж таки “Фокусі” з клікбейтним заголовком «Двері зачиняються: в Україні можуть заборонити чоловікам вступати до університетів». Цей же заголовок підхоплює низка телеграм-каналів, які збирають мільйони переглядів на маніпуляції.

Читати ще

oh-logo-03-white

Новинарне агентство “Хмельницький Online”. Видання не несе жодної відповідальності за зміст і достовірність фактів, думок, поглядів, аргументів та висновків, які викладені у інформаційних матеріалах з посиланням на інші джерела інформації. Усі запити щодо такої інформації мають надсилатися виключно джерелам відповідної інформації.

Головне

Останні новини

© 2023 – Хмельницький Online.