Головна Новини 8 березня може перестати бути вихідним: як за це проголосувати в Дії

8 березня може перестати бути вихідним: як за це проголосувати в Дії

by Max

Нардепи планують оновити список святкових і неробочих днів.

У Верховній Раді зареєстровано одразу чотири альтернативні законопроєкти, які пропонують змінити перелік святкових і неробочих днів. Деякі передбачають виключення з них 8 березня, 1 і 9 травня, на заміну яким будуть запроваджені інші свята. Інші — залишити їх, але перейменувати. Щоб визначитися з цим питанням, представники держаної влади вирішили дізнатися думку громадян. Почали з 8 березня. Відповідне опитування вже стартувало у застосунку «Дія».

Як пояснила народна депутатка Марина Бардіна, останніми тижнями у медіа й соцмережах активно говорять про 8 березня. Здебільшого в Україні цей день відзначають як свято жіночності та краси, але насправді історія свята інша. У 1977 році Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про Міжнародний день захисту прав жінок. Цей день присвячений боротьбі за рівність жінок і чоловіків.

«У більшості країн 8 березня є робочим днем, а у пострадянських — офіційним вихідним. Давайте вирішимо разом, що робити з 8 березня: залишити вихідним чи зробити робочим днем», — Марина Бардіна.

Як вирішити долю 8 березня у «Дії»

На час написання матеріалу свою думку вже висловило понад півтора мільйона українців. Це опитування триватиме до 6 березня.

Щоб проголосувати, спершу потрібно авторизуватися у застосунку «Дія». Далі в меню «Послуги» слід натиснути пункт «Опитування». Там запропоновано обрати один з трьох варіантів:

1) цей день має бути робочим;
2) залишаємо вихідним;
3) не можу визначитися.

Старі додаткові вихідні можуть зникнути, а нові з’явитися: що пропонують законотворці

Перший законопроєкт №9009 пропонує провести повну декомунізацію та дерусифікацію списку святкових і неробочих днів. Згідно з ним, варто прибрати:

  • 8 березня — Міжнародний жіночий день;
  • 1 травня — День праці та 9 травня;
  • 9 травня — День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги).

Натомість автори цього законопроєкту пропонують запровадити три нові святкові та неробочі дні:

  • 25 лютого — День української жінки (День українки) у День народження Лесі Українки;
  • 9 березня — Шевченків день, тобто День народження Тараса Шевченка;
  • друга неділя травня — День матері.

Другий альтернативний законопроєкт №9009-1 пропонує залишити 8 березня неробочим днем. Однак його можуть перейменувати з Міжнародного жіночого дня на Міжнародний день захисту прав жінок. Крім того, неробочим днем замість 9 травня може стати 8 травня, тобто День пам’яті та примирення.

Третій альтернативний законопроєкт №9009-2 просто пропонує виключити 8 березня зі списку святкових і неробочих днів.

Найбільш неоднозначні пропозиції пропонує четвертий альтернативний законопроєкт №9009-3. Його авторка Галина Третякова вважає за потрібне запровадити такі нові святкові неробочі дні:

  • 8 березня — День весни;
  • 1 травня — День подяки праці;
  • 06 червня — День цвітіння української вишні;
  • 21 вересня — День миру;
  • 10 листопада — День поваги до віку.

Крім того, вона хоче святкувати вихідні 9 травня, 7 січня (Різдво за Юліанським календарем) і Трійцю. Натомість неробочим днем має бути 25 грудня (Різдво за Григоріанським календарем).

Читати ще

oh-logo-03-white

Новинарне агентство “Хмельницький Online”. Видання не несе жодної відповідальності за зміст і достовірність фактів, думок, поглядів, аргументів та висновків, які викладені у інформаційних матеріалах з посиланням на інші джерела інформації. Усі запити щодо такої інформації мають надсилатися виключно джерелам відповідної інформації.

Головне

Останні новини

© 2023 – Хмельницький Online.