Головна Новини Сапери розповіли про знищення перших ракет, якими росіяни вдарили по Хмельниччині

Сапери розповіли про знищення перших ракет, якими росіяни вдарили по Хмельниччині

by Max

Вирва від вибуху однієї з ракет сягала майже три метри у глибину та сім метрів у ширину.

Торік о п’ятій ранку рашисти почали бити ракетами по різних областях України. Однією з цілей ворога стала Хмельниччина. Знешкодженням таких боєприпасів, які впали на землю, займаються військовослужбовці Сил підтримки. Двоє саперів Микола та Андрій виїхали на місце падіння перших ракет у Хмельницькій області. Про своє бойове хрещення великої війни вони розповіли інформаційному агентству Міністерства оборони «АрміяInform».

У перший день масштабної війни поліція Хмельницької області звернулися за допомогою до військових, адже з неба впали два об’єкти, які треба дослідити. Командир військової частини направив на місце події двох досвідчених підлеглих, які працюють з вибухонебезпечними предметами, — Миколу та Андрія.

За словами Миколи, ворожий снаряд впав на території приватного будинку. Тому їх основним завданням було зберегти життя людей і будівлю. Під час падіння ракету розірвало на кілька частин. За допомогою рентген-установки, яка може сканувати пластик, дерево й частково метал, військовослужбовці перевіряли кожну частину на небезпечність. Потім почали розкопувати носову, яка через значну масу занурилась у ґрунт на півтора метра.

Інша ракета впала за межами населеного пункту. Бойова частина була в одному місці, а уламки неподалік у лісосмузі. Уже добряче стемніло, тому хлопці оцінили ситуацію, огородили небезпечну ділянку і вирішили повернулись туди вже наступного дня.

Сапери знешкодили російські ракети у безпечному місці. Фото: з архіву військовослужбовців

Сапери знешкодили російські ракети у безпечному місці. Фото: з архіву військовослужбовців

«Ми дослідили носову частину, двигун, паливний бак, хвостову частину. Зробили висновок, що вони не становлять загрози. Занепокоєння викликав лише фрагмент об’єкта циліндричної форми. Ми обрали безпечну локацію для його підриву вибуховим способом і обережно туди перемістили. Відійшли на безпечну відстань», — розповів Микола.

Вибух був не дуже потужний, адже там була лише запалювальна суміш. Військові вже розуміли, з чим мають справу, і як знешкоджувати наступний об’єкт.

«Вага іншого об’єкту була настільки великою, що вісім дорослих чоловіків не могли відірвати його від землі. А потужність вибухової речовини у тротиловому еквіваленті значно перевищувала 300 кілограмів. На відміну від першої ракети друга вибухнула в рази потужніше. Вже потім ми зрозуміли, що вона була начинений вибуховою речовиною. Ми перебували на відстані 300 метрів від епіцентру вибуху, але земля під нами захиталась так, ніби ми були за метрів з десять. Вирва була глибиною у 2,5-3 метри та діаметром близько семи метрів», — поділився Андрій.

Читайте також: «Повернемося, навіть якщо будинку не буде»: подружжя з Херсонщини, переживши окупацію, знайшло прихисток на Поділлі

Читати ще

oh-logo-03-white

Новинарне агентство “Хмельницький Online”. Видання не несе жодної відповідальності за зміст і достовірність фактів, думок, поглядів, аргументів та висновків, які викладені у інформаційних матеріалах з посиланням на інші джерела інформації. Усі запити щодо такої інформації мають надсилатися виключно джерелам відповідної інформації.

Головне

Останні новини

© 2023 – Хмельницький Online.