Головна Новини У громадах області починають купувати РЕБи для військових

У громадах області починають купувати РЕБи для військових

by Max

Засоби радіоелектронної боротьби дозволяють захистити військових та техніку від ворожих дронів.

У квітні відразу кілька громад у Хмельницькій області оголосили тендер на придбання засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ) для військових.

Про це стало відомо в результаті моніторингу системи “Прозорро”.

До квітня закупівель антидронових систем за кошти громад в області майже не було.

Нині виконавчий комітет Хмельницької міської ради оголосив відразу два тендери на закупівлю засобів радіоелектронної боротьби. Зокрема, на чотири мільйони 199 тисяч гривень планують придбати портативні засоби РЕБ. За ці кошти планують придбати п’ять комплектів портативної системи “Квертус AD Kraken M”, яка створена для захисту від дронів важливих об’єктів і місць дислокації підрозділів. Ця система працює в радіусі до 1300 метрів. Ще планується придбати дві системи, які працюють в радіусі до двох кілометрів. Крім того, планується придбати п’ять портативних систем для захисту від fpv-дронів.

Інший тендер стосується придбання стаціонарної системи РЕБ. Очікувана вартість закупівлі складає два мільйона 280 тисяч гривень.

Якщо дальність роботи портативних куполів – до двох кілометрів, то стаціонарна система виявляє дрони на відстані до 15 кілометрів. Отримати системи РЕБ планують до 15 травня. Нагадаємо, що з початку 2024 року міськрада вже передала Силам оборони України 1650 FPV-дронів (7, 8, 10 та з тепловізорами) та 170 квадрокоптерів (Mavic 3T Termal, Matrice 30T Termal, Aurel EVO Pro Max 4T Termal).

На 955 тисяч гривень планують придбати засоби РЕБ у Шепетівці. В планах міськради придбання портативних засобів для боротьби з FPV-дронами. Закупівлю планують завершити до 31 травня.

Судилківська сільська рада проводить тендер на закупівлю портативного засобу РЕБ вартістю 275 тисяч гривень. Ефективна діяльність дії РЕБ має бути до 150 метрів. Отримати обладнання планують до 15 червня.

Красилівська міська рада та Розсошанська сільська рада вже уклали угоди з виробником на придбання портативного засобу протидії безпілотним літальним апаратам “Квертус AD Counter FPV”. Вартість одного приладу – 90 тисяч гривень.

На початку квітня президент України Володимир Зеленський заявив, що в планах побудова комплексної системи керування засобами РЕБ для захисту воїнів і техніки від російських БПЛА.

«Систему вже тестують на окремих напрямках. Запланували масштабування проєкту на весь фронт», — додав Володимир Зеленський.

Читати ще

oh-logo-03-white

Новинарне агентство “Хмельницький Online”. Видання не несе жодної відповідальності за зміст і достовірність фактів, думок, поглядів, аргументів та висновків, які викладені у інформаційних матеріалах з посиланням на інші джерела інформації. Усі запити щодо такої інформації мають надсилатися виключно джерелам відповідної інформації.

Головне

Останні новини

© 2023 – Хмельницький Online.