Головна Економіка в Україні змінили правила допомоги для ВПО. Які результати? 

в Україні змінили правила допомоги для ВПО. Які результати? 

by Max
Дарина Довгопʼята

1 квітня набула чинності постанова Кабінету міністрів України щодо змін у наданні допомоги на проживання для внутрішньо переміщених осіб (ВПО). У постанові також розширили перелік ВПО, які можуть отримати грошові виплати, а також уточнили процедури. Разом з цим, з 1 березня виплати для переселенців нараховують за новими правилами.

Що саме змінилося для українців, які через масштабне вторгнення Росії стали вимушеними переселенцями? Про це проєкт Радіо Свобода «Новини Приазов’я» обговорив з народним депутатом, членом комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій Сергієм Козирем та представницею уповноваженого з прав громадян, постраждалих внаслідок збройної агресії проти України Ольгою Алтуніною.

З 1 березня 2024 року допомога на проживання автоматично призначена на пів року для трьох категорій ВПО:

  • пенсіонерам, у яких станом на 01.01.2024 року розмір пенсії не перевищує 9 444 грн;
  • людям з інвалідністю I чи II групи, дітям з інвалідністю віком до 18 років, тяжкохворим дітям;
  • дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування віком до 23 років, а також батькам-вихователям і прийомним батькам.

Стало менше отримувачів виплат

За словами Козира, близько 600 тисяч осіб автоматично отримали продовження виплат. Очікується збільшення до 1–1,2 мільйона, оскільки Кабмін продовжив термін подачі заявок до 30 квітня, зазначив він.

– До березня допомогу 2 тисячі гривень отримували приблизно 2,6 мільйона внутрішньопереміщених осіб. На сьогодні, за підрахунком нашої спеціальної комісії, це близько 600 тисяч людей. Але ми знаємо, що ще є дуже велика процедура пропуску цих людей. Тобто зараз і ЦНАПи (центр надання адміністративних послуг – ред.), і Департамент соціального захисту працюють над внесенням заявок.

Сергій Козир

Люди, які подадуть заяву до цього терміну, отримають кошти за березень, квітень і протягом наступних 6 місяців. Це стосується тих категорій ВПО, яким виплати не подовжили автоматично, але які перебувають у важкому матеріальному становищі й розраховують на допомогу, каже депутат.

Він пояснив причину скорочення категорій ВПО, які автоматично отримають виплати дефіцитом коштів у держави.

На сьогоднішній рік закладено близько більш як 50 млрд грн на виплати переселенцям

– У 2022 році це (бюджет на виплати ВПО – ред.) було близько 52 мільярди гривень. За 2023 рік більше ніж 80 млрд грн – це сукупна кількість грошей, виплачених на допомогу. На сьогоднішній рік закладено близько більш як 50 млрд грн. Тобто, логіка уряду і логіка взагалі цього питання – допомогати тим, хто цього потребує.

– Зрозуміло, що в порівнянні на одну особу, одну сім’ю, це (виплати – ред.) кошти невеликі. Однак в масштабах країни, це дуже велика кількість, вона враховується в мільярді гривень. За лютий (до початку дії постанови – ред.) це було понад п’ять мільярдів гривень по всій країні.

«Треба ідентифікувати людей»

Наступна причина перегляду державою допомоги переселенцям – необхідність ідентифікувати людей, адже від початку повномасштабного вторгнення ВПО отримували кошти автоматично. Дехто з цих людей вже повернулися на деокуповані території, або ж виїхали за кордон і отримують соціальну допомогу від країн-партнерів, пояснив Козир.

За словами депутата, переселенці, які хочуть продовження виплат, мають звернутися до Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) і саме там ідентифікуватися.

Львів модульне містечко для переселенців, 1 червня 2022 року

Львів модульне містечко для переселенців, 1 червня 2022 року

– Люди, які виїхали за кордон, які повернулися на окуповану територію, вони фізично не можуть прийти до ЦНАПів. І це є тією логікою, чому люди не можуть отримувати ці кошти.

Представниця уповноваженого з прав громадян Ольга Алтуніна зазначила, що якщо особа, яка раніше отримувала допомогу, відмовилася від неї, повернувшись до свого попереднього місця проживання, вона може знову отримати виплати, подавши нову заяву у разі повторної евакуації. Також це стосується осіб, які повернулися в Україну після перебування за кордоном понад 30 днів з поважної причини.

«Для більшості єОселя» недоступна»

Інше критичне для ВПО питання – забезпечення житлом. Алтуніна розповіла про тимчасові поселення для українців – їхня кількість зменшилася з 4000 до 800, оскільки Офіс омбудсмана виявив непридатні для життя умови майже всюди. Уряд встановив мінімальні стандарти, що дозволило залишити лише ті місця, де можливе гідне проживання або які можна привести до належного стану, пояснила вона.

Ольга Алтуніна (посередині)

Ольга Алтуніна (посередині)

Щодо оренди житла – в розробці механізм компенсації, про який скоро оголосять, запевнила співрозмовниця. За її словами, наявні державні програми є малоефективними через відсутність коштів, а програма «єОселя» недоступна для більшості ВПО – минулого року нею скористалися лише 70 осіб, розповіла Алтуніна.

«Не беруть на роботу через статус ВПО»

Окрім проблем із житлом, перед переселенцями гостро стоїть питання працевлаштування.

11% людей, які приїхали ще з першою хвилею 2014, 2015, 2016 року, не знайшли роботу

– Ми нещодавно провели в Києві дослідження ВПО. Дві з половиною тисячі людей взяли участь у цьому опитуванні й результати, якщо чесно, мене вразили. 11% людей, які приїхали ще з першою хвилею 2014, 2015, 2016 року, не знайшли роботу. І водночас 68% людей, які раніше займалися підприємницькою діяльністю, не змогли пристосуватися в Києві, не змогли відкрити повторно свій бізнес.

– Наприклад, 7,5% ВПО, яких ми опитали, сказали, що як тільки роботодавець бачить, що в них є довідка ВПО, він відмовляє (у працевлаштуванні). Чому? Бо на цю людину треба витратити час – щоб її перенавчити, щоб вона адаптувалася в колективі. І роботодавець не знає, чи надовго ця людина затримається в нього, чи як тільки зменшаться обстріли на її території, наприклад, на Донеччині або Харківщині, людина повернеться назад. Роботодавці таким чином дискримінують ВПО.

  • з 1 квітня 2024 року роботодавці, які наймають внутрішньо переміщених осіб, можуть оформити через портал «Дія» оновлену компенсацію. Тепер розмір компенсації становить 8 000 грн, що є еквівалентом офіційної мінімальної заробітної плати, і він буде зростати пропорційно до її збільшення. Раніше, до оновлення, компенсація була 7 100 грн. Компенсація нараховується за перші три місяці найму ВПО, а у випадку зайнятості особи з інвалідністю – за перші шість місяців. Це стосується як ФОП, так і юридичних осіб, які працевлаштовують ВПО.

Читати ще

oh-logo-03-white

Новинарне агентство “Хмельницький Online”. Видання не несе жодної відповідальності за зміст і достовірність фактів, думок, поглядів, аргументів та висновків, які викладені у інформаційних матеріалах з посиланням на інші джерела інформації. Усі запити щодо такої інформації мають надсилатися виключно джерелам відповідної інформації.

Головне

Останні новини

© 2023 – Хмельницький Online.