Головна Економіка літній наступ РФ, залізниця в окупації, довічне для навідника з Краматорська

літній наступ РФ, залізниця в окупації, довічне для навідника з Краматорська

by Max

Коротко про головні події тижня, важливі для українського Сходу.

Фронт

Упродовж тижня аналітики проєкту DeepState зауважили просування військ РФ на різних напрямках донецького фронту. За даними аналітиків, агресор мав успіхи східніше Часового Яру та у самому місті. Чи почалася його облога і як війська РФ намагатимуться захопити Часів Яр, – Радіо Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) розбиралися разом із бійцями та військовими експертами.

Читайте також: «Найгірше – не російські резерви»: командир екіпажу БПЛА про штурми Часового Яру військами РФ

Ввечері 5 квітня в Оперативно-стратегічному угрупованні військ «Хортиця» ЗСУ заперечили, що армія РФ увійшла в Часовий Яр. Речник ОСУВ «Хортиця» Андрій Задубінний зауважив, що ситуація у місті важка, тривають бої, але російських військ там немає.

На Авдіївському напрямку армії РФ вдалося протиснути оборону ЗСУ у Первомайському та окупувати Водяне (на північний схід від Первомайського на Авдіївському напрямку).

Також окупанти просунулися у Бердичах на захід від Авдіївки.

А у 25-й окремій повітряно-десантній бригаді показали знищення колони російських військ, що складалася з 36 танків та 12 БМП. Бій відбувся 30 березня західніше Тоненького на Авдіївському напрямку. Це була перша атака чисельністю в батальйон від початку кампанії із захоплення Авдіївки, зазначили в американському Інституті вивчення війни (ISW). У підсумку бійці 25-ки знищили 4 танка та 2 БМП.

Чому агресор активізувався біля Авдіївки, і чи принесуть успіх масовані бронетанкові атаки, – вся аналітика тут.

Просунутися військам РФ вдалося також у Старомайорському на захід від Вугледара; у Новомихайлівці на південь від Мар’їнки; у Іванівському на Бахмутському напрямку.

Натомість 5 квітня ЗСУ відкинули окупантів з позицій біля Невельського (південніше Первомайського).

Динаміка штурмів агресора вже незмінна упродовж декількох тижнів. Найчастіше війська РФ атакували на Новопавлівському напрямку у бік Покровська (район Мар’їнки – Курахового – Вугледару – Великої Новосілки): 174 штурми упродовж тижня.

На Авдіївському і Бахмутському напрямку відбулося 98 і 87 атак відповідно.

А на Лиманському напрямку російські війська щоденно штурмували село Терни.

На кінець травня або червень спрогнозував новий наступ Кремля президент України Володимир Зеленський.

Російська пропаганда наразі просуває тезу про майбутню мобілізацію та облогу Харкова. Натомість ISW передбачає новий наступ окупантів на заході Донеччини.

Ми проаналізували, яким буде новий наступ Росії, і чи готові ЗСУ до відбиття нових штурмів без військової допомоги США.

Крім того, Кремль додатково поповнить військо на 150 тисяч людей. Чи допоможуть ці призовники під час можливого літнього наступу, і чи стримають окупантів фортифікаційні споруди, – аналіз розвитку подій у ефірі «Лінія фронту звалиться? У чому небезпека наступу РФ».

Читайте також: «Санітарна зона», оточення, холера і воші: навіщо Кремль лякає захопленням Харкова?

Вранці 2 квітня безпілотники атакували підприємства в Татарстані, де Росія робить дрони-камікадзе Shahed власного складання – у Нижньокамську та Єлабузі. розташованих за понад 1000 км від кордону з Україною. Міркуємо, як змінить фронт поява у ЗСУ власного «Шахеда».

Права військових і поліцейських: що змінилося

Зміни у забезпеченні прав військовослужбовців та поліцейських ухвалив Зеленський 2 квітня, підписавши закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист».

Що змінилося, і як ці зміни вплинуть на життя людей, – у матеріалі Анастасії Середи «Обмежено придатні, гроші за відпустку, психологи і ВЛК: що змінить для військових щойно підписаний закон».

Залізниця РФ в окупації

Кремль будує залізницю на окупованих територіях, що дозволить сполучити Волноваху, Маріуполь і Донецьк, а також Таганрог і Ростов-на-Дону із Маріуполем і є складовою залізниці до Криму. Як повідомляє DeepState, довжина гілки Волноваха – Маріуполь – Донецьк становить 60 км, і будівельникам лишилося пройти 13 км.

Ця залізниця може становити проблему ЗСУ і водночас є законною ціллю для ураження, повідомив Кирило Буданов, очільник ГУР Міноборони України.

На якому етапі будівництво і коли залізниця може запрацювати, – у статті «Готова майже на 80%». Росія продовжує будувати нову залізницю в окупації: які загрози для фронту».

Нові гвинтівки для снайперів

Сто унікальних гвинтівок влітку передасть снайперам ЗСУ благодійний фонд «Повернись живим». Деталі вибирали по всьому світу у відомих виробників. Такі гвинтівки дозволять знищувати цілі на відстані 1,5-2 км – стверджують українські фахівці.

Про особливості нової зброї – у матеріалі «Якщо за кілометр влучити в бронежилет – органи повідбиває»: снайпери ЗСУ отримають унікальні гвинтівки.

Машинний зір на людській війні

Бійці ЗСУ 60-ї та 63-ї механізованих бригад уперше застосували FPV-дрони з машинним зором. До цього таку технологію вже випробували в армії РФ. Як новітня технологія змінює війну, і чи здатна вона убезпечити дрони від компактних РЕБів, – відповіді у матеріалі Наталі Недєлько «FPV атакуватимуть без участі людини? Що таке машинний зір, який вже на фронті».

Удар військ РФ по RIA PIZZA: навідник сидітиме довічно

Жителя Краматорська, який навів ракетний удар російських військ по кафе RIA PIZZA 27 червня 2023 року, засудили до довічного позбавлення волі із конфіскацією майна, повідомили в Донецькій обласній прокуратурі.

Суд встановив, що представник угруповання «ДНР» поставив перед чоловіком завдання: збирати інформацію про військовослужбовців ЗСУ.

«У центрі міста він помітив на парковці автівки з військовими номерами та самих військових у закладі харчування… Через деякий час після відправки записів по цьому закладу представники держави-агресора нанесли удар з ОТРК «Іскандер M», внаслідок чого загинуло 13 людей та поранено 64, у тому числі діти», – зазначили в обласній прокуратурі.

Російська армія завдала ракетного удару по Краматорську 27 червня 2023 року. Внаслідок атаки загинули 13 людей (у тому числі чотири дитини), постраждали – 60.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Пишіть нам на пошту [email protected], у фейсбук, телеграм або вайбер за номером +380951519505. Якщо ви пишете з окупованих територій, ваше ім’я не буде розкрите.

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п’яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

Читати ще

oh-logo-03-white

Новинарне агентство “Хмельницький Online”. Видання не несе жодної відповідальності за зміст і достовірність фактів, думок, поглядів, аргументів та висновків, які викладені у інформаційних матеріалах з посиланням на інші джерела інформації. Усі запити щодо такої інформації мають надсилатися виключно джерелам відповідної інформації.

Головне

Останні новини

© 2023 – Хмельницький Online.