Головна Економіка Польська сторона запевнила, що фермери-страйкарі не блокуватимуть рух повністю – посол України

Польська сторона запевнила, що фермери-страйкарі не блокуватимуть рух повністю – посол України

by Max

Україна в умовах повномасштабної війни залежить від експорту, тож будь-які його обмеження боляче позначаються на її обороноздатності – про це заявив посол в Польщі Василь Зварич у коментарі кореспонденці Радіо Свобода.

За словами дипломата, польський уряд постійно веде з фермерами перемовини щодо скорочення терміну страйку, бо попередньо вони заявляли про місячне блокування кордону і окремих доріг. Він висловив сподівання, що сторони досягнуть порозуміння, щоб обмежити протест у часі й унеможливити блокування кордону надалі.

Читайте також: Нова польська блокада кордону. Фермерські протести охопили ЄС. До чого тут Росія?

«На сьогодні ще немає такого єдиного бачення, яким чином буде здійснюватися обмеження руху. Ми маємо запевнення від польської сторони, що повністю рух заблокований не буде, що все ж таки будуть пропускати і вантажний транспорт, але в певній періодичності. А гуманітарні вантажі, цистерни з паливом, вся необхідна допомога, яка потрібна Україні, має йти безперешкодно. Побачимо, як це працюватиме на практиці» – сказав він.

Зварич додав, що польський уряд також спілкується з українською стороною – сам посол зустрічався з міністром сільського господарства Польщі, також ведуть діалог міністерства аграрної політики двох країн:

«Ми намагаємося виробити формулу таку взаємоприйнятну для двох країн щоб ми тут співпрацювали, а не створювали один одному проблеми».

У січні фермери вийшли на протест у Польщі, щоб висловити свою незгоду з сільськогосподарською політикою Європейського союзу та імпортом зерна з України.

Читайте також: У Польщі анонсували «посилення контролю та активізацію перевірок» на кордоні з Україною

9 лютого 2024 року профспілка польських індивідуальних фермерів «Солідарність» планує розпочати загальнонаціональний страйк, який розпочнеться з блокування всіх пунктів пропуску на кордоні між Польщею та Україною, а також автошляхів у воєводствах і триватиме цілий місяць.

Раніше, 6 січня 2024 року, польський уряд підписав угоду про порозуміння з фермерами. Ті розблокували кордон, натомість отримали запевнення, що три їхні вимоги будуть виконані – йдеться про запровадження субсидій на кукурудзу, збільшення обсягів кредитування на порятунок господарств і відмова від підвищення сільськогосподарського податку, тобто збереження його на рівні 2023 року.

Читати ще

oh-logo-03-white

Новинарне агентство “Хмельницький Online”. Видання не несе жодної відповідальності за зміст і достовірність фактів, думок, поглядів, аргументів та висновків, які викладені у інформаційних матеріалах з посиланням на інші джерела інформації. Усі запити щодо такої інформації мають надсилатися виключно джерелам відповідної інформації.

Головне

Останні новини

© 2023 – Хмельницький Online.