Головна Новини Що таке остеопороз та чому виникає: поради лікаря щодо профілактики та лікування

Що таке остеопороз та чому виникає: поради лікаря щодо профілактики та лікування

by Max

При остеопорозі щільність кісткової тканини зменшується, і перелом може статися навіть при незначній травмі.

Від травм не застрахований ніхто. Особливо взимку, коли надворі слизько. Невдале падіння часто призводить до перелому. Однак, буває, що перелом трапляється, як-то кажуть, на рівному місці. Так може статися, якщо кістки втрачають міцність. Часто такі переломи доволі серйозні, особливо це стосується людей старшого віку. Причиною ж цього може бути остеопороз — захворювання кісткової системи. Про причини захворювання, групи ризику, а також лікування та профілактику розмовляємо з хмельницьким лікарем-травматологом вищої категорії Дмитром Сидоренком.

– Дмитре Володимировичу, що таке остеопороз?

– Остеопороз – це захворювання скелетної системи, відоме як витончення кісток, це втрата щільності кісткової маси. При цьому кістки стають ламкими, схильними до переломів. Виділяють первинний і вторинний остеопороз. Лікування залежить від того, який вид остеопорозу діагностований.

– Розкажіть детальніше.

– Первинний може бути постменопаузальний, сенильний, ювенільний та ідіопатичний. Постменопаузальний розвивається у жінок в період менопаузи. Сенильний — це остеопороз людей похилого віку, на який здебільшого хворіють люди, старші 60-70 років, оскільки з віком щільність кісткової тканини знижується. Однак не усі люди старшого віку страждають від цього захворювання. Ювенільний – це остеопороз молодого віку. Про ідіопатичний кажемо, коли причина остеопорозу невідома.

– А що таке вторинний остеопороз?

– Це коли остеопороз пов’язаний з якимось основним захворюванням. Найчастіше це хвороби ендокринної системи — захворювання щитоподібної залози, наднирників, цукровий діабет; підшлункової залози. Ризик розвитку остеопорозу у таких хворих зростає удвічі і навіть утричі. Також остеопороз може розвиватися внаслідок опромінення — до прикладу, при роботі на шкідливому виробництві з радіоактивними речовинами. Після тривалої іммобілізації, коли людина в післяопераційному періоді потребує ненавантаження кінцівки, хребта, кістки також можуть втрачати щільність. Сприяє прогресуванню остеопорозу зайва вага.

– Що потрібно для діагностики?

– Основним інформативним методом діагностики, «золотим» стандартом в усьому світі є рентгенівська денситометрія. Це дослідження дозволяє чітко прорахувати щільність кісткової тканини. Однак такі апарати доволі дороговартісні. Тому часто виконують ультразвукову денситометрію – тобто визначають остеопороз за рівнем щільності кісткової тканини в п’ятковій кістці. Або ж призначається рентген-обстеження. Крім того, додатково можуть знадобитися аналіз крові, дослідження гормонального фону, визначення рівня кальцію у крові, рівня гормонів щитоподібної залози.

– Які скарги найчастіше озвучують хворі?

– Люди скаржаться на сильні болі ниючого характеру у кінцівках, хребті. Особливо біль посилюється вночі, які не дають спати. При цьому не допомагають жодні знеболювальні препарати. Також про остеопороз свідчать переломи, які стаються при незначній травмі.

– Які найчастіше переломи при цьому діагностуються?

– Переломи хребців, в основному поперекового відділу, також – променевої кістки, шийки стегнової чи плечової кістки. Це чотири найпоширеніші види переломів при остеопорозі. Вони погано піддаються консервативному лікуванню. Здебільшого потребують оперативного втручання. Наприклад, перелом шийки стегна у пацієнтів старше сорока років без операції не зростеться. У цьому випадку допоможе лише заміна суглоба на штучний. При переломах хребця застосовується малоінвазивна операція – так звана цементна кіфопластика. Під час операції під ретгенконтролем через маленький прокол хребця вводиться цемент, і хребець одразу розправляється. На другий-третій день пацієнт може вже вставати, зникає біль. При остеопоротичних переломах призначається додаткова терапія в післяопераційному періоді. Це – прийом препаратів групи бісфосфонатів, які підвищують міцність кісткової тканини та зменшують виведення власного кальцію з кісток. Вони пригнічують процеси розпаду кісткової тканини і стимулюють процеси утворення (синтезу) кісткової тканини.

– Як зміцнювати свої кістки? Чи потрібно усім людям старшого віку вживати додатково препарати кальцію?

– Згідно з рекомендацією ВООЗ, після 60 років бажано приймати препарати на основі кальцію. Але спершу слід проконсультуватися зі своїм лікарем. Важливо до раціону вводити продукти, які містять кальцій. Це – кисломолочні продукти, молоко, сир, риба, м’ясо. А загалом найперша і найголовніша профілактика остеопорозу – це рух, помірні фізичні навантаження (плавання, ходьба тощо). Також – здоровий спосіб життя, обмеження шкідливих звичок. Також важливо підтримувати вагу тіла у межах норми.

За статистикою, остеопороз посідає четверте місце в світі у рейтингу найпоширеніших хвороб після серцево-судинних захворювань, онкології та цукрового діабету. В Україні від остеопорозу страждають близько 2,5 мільйона жінок і понад 900 тисяч чоловіків.

Читайте також: Чому німіють пальці та як лікувати – поради травматолога

Читати ще

oh-logo-03-white

Новинарне агентство “Хмельницький Online”. Видання не несе жодної відповідальності за зміст і достовірність фактів, думок, поглядів, аргументів та висновків, які викладені у інформаційних матеріалах з посиланням на інші джерела інформації. Усі запити щодо такої інформації мають надсилатися виключно джерелам відповідної інформації.

Головне

Останні новини

© 2023 – Хмельницький Online.