Головна Новини Скульптура на кінчику олівця: митець зі Славути витесує мініатюри розміром з голівку від сірника

Скульптура на кінчику олівця: митець зі Славути витесує мініатюри розміром з голівку від сірника

by Max

Кожна робота Костянтина Сапошка має свою маленьку історію.

Близько 11 років митець зі Славути Костянтин Сапошко створює мініскульптури, продумуючи кожну деталь до десятих частин міліметра. Їх він виточує із крихкого грифеля олівця, а ще – зі шматочків гіпсу від 2 до 20 міліметрів.

У колекції найрізноманітніші експонати: від тривимірних мініатюр в античному стилі до мініскульптури потопленого крейсера «Москва» й низки інших об’єктів, у яких відображається дух і сила українців.

Своїми роботами митець часто ділиться на сторінці у соціальних мережах, а нині їх можна побачити й наживо. Протягом двох місяців 48 мініскульптур його авторства експонуватимуть у в Острозькому замку на Рівненщині. Це благодійна виставка, кошти з якої спрямують на купівлю авто для українських військових.

Про шлях до становлення майстром мініатюрних скульптур, тонкощі виконання кожної, сенси, які відображені у роботах, та благодійну виставку Костянтин Сапошко розповів сайту «Є».

Творчий початок і перша мініскульптура

Знайомство Костянтина Сапошко з мініатюрою відбулося, коли він був ще студентом. Перші кроки до створення цілого доробку зробив у 2013 році. Спочатку витесував мінідива із гіпсу, а через три роки почав використовувати за основу й графіт. У колекцію мініскульптур, яка експонується в Острозі, увійшли і перші роботи Костянтина Сапошко, датовані 2013 роком.

«Бувши студентом Київському інституті декоративно-прикладного мистецтва та дизайну імені Бойчука (зараз академія – прим.), я намагався відвідувати усі мистецькі заходи. Коли навчався на другому курсі, потрапив у музей мікромініатюр Миколи Сядристого, у Києво-Печерській Лаврі. Його роботи мене сильно вразили, бо до цього я ніколи в житті подібного ще не бачив. Пізніше вирішив спробувати себе у цьому напрямку. Оскільки на той час був модельником виробів санітарної кераміки і вже мав досвід роботи з гіпсом, спочатку створював з цього матеріалу. А вже у 2016 році почав пробувати себе у графіті», – згадує він.

Одна з мініатюр, виконана з гіпсу. Фото: Костянтин Сапошко

Мініатюра – це лише один із видів мистецтва, з якими має справу пан Костянтин. Окрім цього, він працює у напрямках живопису, кераміки, скульптури й різьби з дерева. Його роботи представлені у музеях Славути й Нетішина, а також знаходяться у приватних колекціях України, Англії, Німеччини, Португалії, Індії, Польщі й Італії.

Кілька робіт живопису його авторства. Фото: Костянтин Сапошко

Митець розповідає, що час для втілення творчих ідей знаходить після роботи. А от удень використовує технічні навички, адже працює інженером-конструктором на підприємстві, що спеціалізується на кераміці. Згадує, що першу роботу в мініатюрі якраз присвятив своєму основному виду діяльності – з гіпсу витесав мініскульптуру у вигляді унітаза.

«Як і у кожній справі, спочатку починаєш з простішого, а згодом переходиш до більш складного. Удосконалюєш, відточуєш навички. Коли мені вдалося закінчити першу мініскульптуру, зрозумів, що буду рухатись далі», – каже Костянтин Сапошко.

Свою першу роботу митець відтворив повторно, взявши за основу графіт. Фото: Костянтин Сапошко 

 Нині ж мініатюрні скульптури авторства Костянтина Сангушка прикрашають славутські міські простори. Це тривимірні зображення з бронзи князя Сангушка та торгових рядів у місті.

Мініскульптури із бронзи авторства Костянтина Сапошка. Фото: Костянтин Сапошко

«Кожна робота має свою маленьку історію»

Процес створення кожної з мініскульптур – надскладний. Буває, що одну роботу доводиться перероблювати декілька раз. Однак, каже пан Костянтин, спрощувати собі завдання не в його стилі.

«Мій інструмент – очі. Ніякої оптики. Той максимум, який я можу зробити завдяки своєму зору, я намагаюсь зробити. З лупою чи під мікроскопом – для мене це не цікаво. Так можна багато чого зробити, а от працювати без цього – задача. І я люблю такі складні задачі. Є таке, що треба відділити десь пів міліметра або пару мікронів. При цьому не можна дихати глибоко, бо якщо рука піде не туди, все доводиться починати спочатку. Деколи можна створити мініатюру за вечір. Але, якщо це зображення будівлі або людини, то це може бути не за один раз», – ділиться він.

Кожну деталь митець продумує до дрібниць. Фото: Костянтин Сапошко

За його словами, інколи ідеї можуть бути спонтанними, а інколи задум виношується. Частина робіт Костянтина Сапошко відображає те, що резонує людям.

«Кожна з робіт має свою маленьку історію. Я намагаюся відтворити те, що актуальне суспільству тут і зараз. Це своєрідна документація, яка через певний час може перенести нас у конкретний проміжок часу й нагадати, що ми тоді відчували. Одна із таких робіт присвячена потопленню у 2022 році російського крейсера «Москва». Якраз на тому піднесенні, яке вирувало у соціальних мережах після того, як корабель пішов під воду, я зробив таку мініатюру», – згадує автор мініскульптур.

Робота, що зображає потоплення російського крейсера. Фото: Костянтин Сапошко

Каже, мініатюри витесує виключно тоді, коли є відповідний настрій. А якщо такого нема, є два варіанти: або вишукувати інший день, або вмикати блюз.

«Будь-яке мистецтво – це релакс. Ніби увімкнути рубильник ментального відпочинку, закрити себе від того буденного і відкрити себе глибокому», – вважає Костянтин Сапошко.

Часто роботи скульптор-мініатюрник присвячує Україні. Фото: Костянтин Сапошко

Про благодійну виставку

48 робіт мініскульптур Костянтина Сапошка можна побачити наживо з 17 січня до 17 березня. Вони експонуються в Острозькому замку, на Рівненщині. Мета виставки – благодійна. Спільно з волонтерською ініціативою «Разом до перемоги» збирають на авто для 14 бригади імені Князя Романа Великого.

«Навіть якщо не вдасться зібрати необхідну суму, але частинку свого внеску хочу зробити. Хочу допомогти організації, яка збирає кошти, бо дівчата там збирають всім світом», – каже Костянтин Сапошко.

Аби роздивитися кожну деталь, відвідувачі дивитимуться на роботи через лупу.

Читайте також: «Янгол на вістрі леза» – вийшла нова збірка оповідань хмельницької письменниці

Читати ще

oh-logo-03-white

Новинарне агентство “Хмельницький Online”. Видання не несе жодної відповідальності за зміст і достовірність фактів, думок, поглядів, аргументів та висновків, які викладені у інформаційних матеріалах з посиланням на інші джерела інформації. Усі запити щодо такої інформації мають надсилатися виключно джерелам відповідної інформації.

Головне

Останні новини

© 2023 – Хмельницький Online.