Головна Новини Фейки про обстріли, хворобу та мовний закон: добірка тижня

Фейки про обстріли, хворобу та мовний закон: добірка тижня

by Max

В телеграм-каналах нерідко поширюють фейки заради просування реклами.

Російська пропаганда намагається посилити паніку серед населення України.

Фейк про 150 ракет

Цього тижня в соціальних мережах активно поширювали допис про масштабну ракетну атаку, яка мала б відбутись 12 січня.

“Увага! Сьогодні вночі, або під ранок орки планують випустити по Україні до 150 ракет і ще Шахеди. Тримайтеся ближче до укриттів. Не нехтуйте сигналами повітряної тривоги. Репост….”, – йшлось в одному з повідомлень.

В коментарях зазвичай додавали, що інформація отримала від розвідки або від військових.

В результаті ніч з 11 на 12 січня виявилась однією з найспокійніших за останій час.

Освітній портал “Нота Єнота” зазначає, що подібні пости мають на меті нагнітати паніку і залякувати суспільство. Людьми, які знаходяться в емоційному стані, значно легше маніпулювати і в таке суспільство значно легше закидати ворожу дезінформацію.

Фактчекери відмічають чому треба критично ставитись до подібних дописів. По-перше, не вказано джерело. Або джерело може різнитись. Десь це військові, десь розвідка.

Зазвичай в таких дописах немає конкретної дати, а пишуть сьогодні-завтра – це про те, що інформація однаково добре пошириться і 11 січня, і 5 лютого, і 25 квітня.

Крім того, Інформація про кількість ракет покликана вплинути на емоційний стан і залякати.

Російські окупанти можуть здійснювати ракетні удари і ракетні удари разом із ударами шахедами будь-коли і будь-де. Немає жодної ознаки того, що росія припинить обстріли України. Тому треба реагувати на сигнали тривоги.

Варто зазначити, що телеграм-канал Повітряних сил ЗС України оперативно повідомляє про ракетну небезпеку ще на етапі початку активності ворожої тактичної авіації.

Фейк про мовний закон

Одразу в кількох регіональних телеграм-каналах, у тому числі в хмельницьких, одночасно з’явився допис про нібито набуття чинності в Україні закону про іноземні мови, щоб “підготувати населення до вступу в ЄС шляхом вивчення мов”.

Як пишуть фактчекери “По той бік новин”, це фейк. Його створили, щоб в оманливий спосіб прорекламувати мовні курси.

Щоб взяти участь у “програмі” пропонують обрати одну з бажаних мов і перейти за посиланнями.
По-перше, ніякий закон про іноземні мови в Україні не ухвалювали.

У першому читанні народні депутати підтримали законопроєкт про застосування англійської мови, але він не підтриманий в цілому, не підписаний президентом і не набув чинності.

Тим більше, він ніяк не стосується вступу України в ЄС, а закріплює статус англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні. В цьому законопроЄкті є перелік посад, кандидати на які зобов’язані володіти англійською мовою.

По-друге, в дописі є лінки, за якими нібито можна долучитися до програми вивчення мов. Якщо натиснути, вас спрямує на канал із вивчення мови. Крім того, в повідомленні вказано, що допис рекламний і ”здійснюється за підтримки сітки з каналів”.

Якщо надіслати запит на вступ, відкривається телеграм-бот, який збирає дані (наприклад, потрібно підтвердити, що ви українець/ка), а також пропонує перейти за ще одним посиланням, “щоб отримати додаткові матеріали для вивчення мови”. Щоб ви не сумнівалися, за цим посиланням треба вступити в чергову нову телеграм-групу.

Таким чином, анонімні регіональні телеграм-канали за допомогою фейків заробляють на рекламі. Мета — збільшення кількості учасників в окремих групах, а також збір даних про них. З часом, такі групи можуть змінити напрям діяльності, щоб впливати на українців по-іншому.

Черговий російський фейк про хвороби

У мережі поширюють інформацію, нібито в Україні розповсюджуються «забуті хвороби», пише “Вокс Чек”.

Пропагандисти поширюють, що нібито у Київській області поширилась дифтерія, від цієї хвороби вже, мовляв, померло кілька людей. Однією з померлих стала 73-річна пенсіонерка, щеплена від дифтерії. Автори допису також вказують, що померлі активно контактували з українськими військовими, багато з яких не вакциновані від цього захворювання.

Водночас стверджується, що у росії у 2023 році не було випадків захворювання на цю хворобу, а у 2022 році зафіксували лише 4 випадки у мігрантів.

Також у дописі йдеться про те, що в Одесі, окрім кору, захворюваність на яку в росії давно не реєстрували, 17-річна дівчина померла внаслідок «дивної» пневмонії.

Утім, це неправда. Адже це не «забуті хвороби». Обидва захворювання періодично фіксують і в росії. Однак на момент написання статті в Україні не було спалахів кору чи дифтерії.

Насправді станом на 9 січня в Україні зафіксований лише один летальний випадок дифтерії. Від хвороби на Київщині померла 73-річна жінка, яка не вакцинувалась. Також немає даних, що померла контактувала з військовими. Інформація щодо низького рівня вакцинації маніпулятивна, адже військові обов`язково щеплюються від інфекційних хвороб відповідно до календаря вакцинації (після настання 16 років кожні 10 років вакциною АПД-м).

Дифтерія — гостре інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Інкубаційний період становить від 3 до 10 днів. Симптомами дифтерії є біль у горлі, підвищена температура, наліт на мигдалинах сірого кольору, слабкість. Єдиним захистом від хвороби є щеплення, яке роблять дітям у 2,4,6, 18 місяців та 6 років, потім повторно потрібно вакцинуватись у 16 років та наступні кожні 10 років. За 11 місяців 2023 року в Україні вакцинувались лише 47,8% дорослого населення, це на 7,6% більше, ніж у 2022 році.

Згідно з офіційними російськими даними, у 2022-2023 роках у рф не було випадків захворювання на дифтерію, у 2021 році зафіксували чотири випадки, а в 2020 році — один випадок. Водночас за 11 місяців 2023 року в Україні зафіксували один випадок захворювання на дифтерію, статистику за грудень на момент написання статті не публікували. У 2022 році виявили два випадки захворювання, а у 2020-2021 роках випадків дифтерії не реєстрували. Тож протягом останніх років рівень захворюваності на дифтерію в Україні та росії суттєво не відрізняється, поодинокі випадки захворювання трапляються в обох країнах.

У грудні 2023 року в Одесі вперше за останні 2 роки виявили два випадки кору, захворіли нещеплені діти. Загалом в Україні за 11 місяців 2023 року на кір захворіли 55 людей. Проте інформація, нібито в росії «забули» що таке кір неправдива. Адже за останніми російськими даними, за дев`ять місяців 2023 року кількість інфікованих на кір в росії досягла 8 тис. осіб, з них майже 5 тис. — діти. Це у 288 разів більше, ніж у 2022 році.

Шкідливе повідомлення

Видання “Детектор медіа” пише, що зловмисники в месенджері Signal розсилають військовослужбовцям ЗСУ повідомлення на тему рекрутингу до Третьої окремої штурмової бригади ЗСУ та Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ), які містять шкідливе програмне забезпечення.

У повідомлення хакерів вкладено файли-архіви, запуск яких призведе до зараження комп’ютера шкідливими програмами REMCOSRAT і REVERSESSH. Пр цьому назви та вміст архівів зловмисники намагаються зробити цікавими для військових: «опитування полоненого», «геолокації», «команди кодування», «позивні» тощо. Підозрілу активність виявили фахівці американо-японської компанії Trendmicro ще наприкінці грудня 2023 року.

Урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA, яка діє при Держспецзв’язку, вжила заходів щодо серії кібератак. Також у команді зауважили, що в разі виявлення підозрілої активності на комп’ютерах і в інформаційно-комунікаційних системах Збройних сил України варто невідкладно проінформувати Центр кібербезпеки ІТС (в/ч А0334; email: [email protected]).

Читати ще

oh-logo-03-white

Новинарне агентство “Хмельницький Online”. Видання не несе жодної відповідальності за зміст і достовірність фактів, думок, поглядів, аргументів та висновків, які викладені у інформаційних матеріалах з посиланням на інші джерела інформації. Усі запити щодо такої інформації мають надсилатися виключно джерелам відповідної інформації.

Головне

Останні новини

© 2023 – Хмельницький Online.