Головна Новини Генератори, газові пальники та свічки: як ними користуватися, щоб не сталося біди

Генератори, газові пальники та свічки: як ними користуватися, щоб не сталося біди

by Max

Порушення елементарних правил безпеки може коштувати здоров’я або життя.

Через ворожі обстріли в Україні тривають відключення електроенергії. Відтак люди далі змушені користуватися альтернативними джерелами світла й тепла: різноманітними генераторами, газовими пальниками, свічками… На жаль, не усі це роблять правильно. Через це в різних областях трапляються нещасні випадки, іноді смертельні, — від отруєння чадним газом до вибухів газових балонів.

Тому сайт «Є» зібрала правила безпеки, дотримання яких може врятувати ваше здоров’я та життя. Для цього скористалися матеріалами Державної служби з надзвичайних ситуацій і довідником «У разі надзвичайних ситуацій або війни».

Генератори й чадний газ

З початком відключення електропостачання в Україні стали популярними різноманітні бензинові та дизельні генератори. Весь час рятувальники наголошують, що їх у жодному разі не можна ставити у закритих приміщеннях. Інакше можна отруїтися чадним газом. Попри це досі трапляються нещасні випадки. Наприклад, 11 січня у Полонській громаді чадним газом отруїлися троє чоловіків. Двоє з них померли на місці події. Генератор був всередині кімнати відпочинку одного зі сільськогосподарських підприємств, де працювали й тимчасово проживали постраждалі. На жаль, подібні випадки є непоодинокими.

Тож застерігаємо — генератори не можна розміщувати всередині приміщень чи на балконах квартир. Вони мають працювати виключно на відкритому повітрі. Їх відстань до будівель має становити не менш як шість метрів, а до пального чи мастила — мінімум десять метрів.

Інфографіка: ДСНС України

Інфографіка: ДСНС України

Однак генератор повинен бути сухим і захищеним від дощу чи затоплення. Дотик до мокрого генератора або пристроїв, підключених до нього, може спричинити ураження електричним струмом. Тому його потрібно тримати на дворі під навісом, який захистить його від опадів. Також для цього додатково можна придбати спеціальний контейнер. У такому разі до генератора має бути забезпечений доступ чистого прохолодного повітря, а в контейнері слід передбачити систему виведення вихлопних газів.

Заборонено заправляти увімкнений генератор. Також перед цим йому потрібно дати час охолонути. Також слід робити перерви у його роботі. Їх періодичність має бути вказана в інструкції.

Як правильно зберігати бензин і дизель для генераторів

Найперше потрібно обрати правильну тару для пального. Для зберігання бензину в холодну пору року потрібні полімерні (пластикові) каністри. Вони повинні добре тримати форму й не деформуватися під час натискання, а також мати відповідне маркування (напис «PETROL» чи «GASOLINE»). Найкраще, коли у маркуванні є абревіатура HDPE, що позначає поліетилен високої щільності та не накопичує статичний заряд.

Натомість для зберігання бензину в теплу пору року підійдуть як полімерні, так і металеві каністри. Щодо дизелю, то і в теплу, і у холодну пори року його можна тримати в обох видах каністр.

Також слід пильнувати за терміном придатності пального. Так, для заводського бензину (вміст етанолу — до 5%) він становить до одного року. Натомість бензин з міні-НПЗ є малопридатним для тривалого зберігання, але за крайньої потреби його можна тримати не довше одного місяця. Бензин з великим вмістом етанолу (понад 30%) взагалі не придатний для тривалого зберігання.

«Залежно від пори року продають літній чи морозостійкий (зимовий) дизель. Про це важливо пам’ятати не лише для правильного зберігання, а й для використання, щоб не зіпсувати двигун. Зберігати дизель легше, ніж бензин, проте потрібно дотримуватись температурних умов, зазначених у документації на автозаправці. Літнє пальне навіть за невеликого морозу може стати подібним до желе або в ньому з’явиться осад. Найімовірніше, таке пальне стане не придатне для використання. Морозостійкий дизель у теплу пору року використовувати можна, однак витрачається він набагато швидше», — зазначено у довіднику «У разі надзвичайних ситуацій або війни».

Протермінованим пальним ніколи заправляйте автомобіль або генератор. Це може пошкодити їхні двигуни. Таке пальне необхідно здати у центр з утилізації небезпечних відходів або використовувати для технічних цілей. І звісно — пальне ні в якому разі не можна зберігати під прямим сонним промінням. Найкраще його тримати у темному місці за температури у 15-20 градусів вище нуля.

Правила безпеки під час користування газовим пальником

Українці, які мають електричні плити та стикаються з тривалими відключеннями світла, стали частіше використовувати для приготування їж газові пальники. Однак тут теж не минається без нещасних випадків. Наприклад, 11 січня в одній з квартир Славути вибухнув газовий балон. На щастя, 71-річний власник оселі чудом не постраждав.

Як чоловік пояснив рятувальникам, він знайшов пальник і вирішив перевірити його на справність. Тому купив до нього балон і спробував його запалити. Але іскри не було й тому він взяв сірники. Вогонь швидко спалахнув. Чоловік кинув пальник в умивальник на кухні та пішов до ванної. Тоді й пролунав вибух.

Наслідки вибуху газового балона в Славуті. Фото: ДСНС у Хмельницькій області

Наслідки вибуху газового балона в Славуті. Фото: ДСНС у Хмельницькій області

Тому надзвичайники закликають у жодному разі не користуватися пальниками та газовими балонами, у справності яких ви не впевнені. Їх слід купувати лише в ліцензійних точках продажу. Завжди перевіряйте цілісність балончика. Чи не витікає газ, коли ви ним не користуєтесь, можна перевірити за допомогою мильного розчину. Для цього необхідно нанести його на місця, де можливий витік. Якщо з’являються мильні бульбашки, це свідчить про витік газу в цій зоні.

Газовий пальник можна використовувати лише у приміщенні, де є вентиляція. Також це приміщення слід періодично провітрювати. Тримайте балони подалі від сонячних променів та від дії високих температур. У жодному разі не встановлюйте газовий пальник або туристичні плитки з газовими балонами на поверхні електроплит або інше обладнання, яке може нагріватися. Неухильно дотримуйтесь інструкції від виробника.

Інфографіка: ДСНС України

Інфографіка: ДСНС України

Деякі свічки можуть викликати головні болі

Використовуючи свічки найперше потрібно дотримуватися правил протипожежної безпеки. Запалені свічки слід тримати на безпечній відстані від одягу, штор, книжок та інших легкозаймистих речей. Не залишайте їх без нагляду. Тим паче у жодному разі не використовуйте їх під час сну.

Також, щоб не нашкодити власному здоров’ю, слід ретельніше підійти до обрання свічок. За інформацією Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб, наразі існує багато суперечок щодо безпеки парафінових свічок. Зокрема, чи можуть вони сприяти виникненню раку. Дослідження свідчать, що під час горіння деякі свічки дійсно виділяють у повітря хімічні речовини, які можуть провокувати різні захворювання. Це пов’язано із тим, що парафін є нафтопродуктом. Однак навіть після чотирьох годин безперервного горіння концентрація таких речовин значно нижча за рекомендовані Всесвітньою організацією здоров’я межі чистоти повітря.

Інфографіка: ДСНС України

Інфографіка: ДСНС України

Проте люди з респіраторними хворобами та захворюваннями легень більш чутливі до продуктів горіння. Парафінові свічки можуть спричинити у них напади астми та загострення наявних хвороб дихальних шляхів.

Тому краще обирати свічки з натурального воску. Він буває соєвий, рослинний, абрикосовий, бджолиний. Такий віск є безпечним для людини та довкілля. Свічки з нього насичені ненав’язливим приємним ароматом і економніші в горінні. Щодо ароматизованих свічок, то вони створюють затишну атмосферу. Однак в окремих людей інтенсивний аромат може спровокувати головний біль. Тому для регулярного використання бажано надавати перевагу свічкам без ароматизаторів та ефірних олій.

До теми: Як пережити зиму в умовах відключення електрики та опалення

Читати ще

oh-logo-03-white

Новинарне агентство “Хмельницький Online”. Видання не несе жодної відповідальності за зміст і достовірність фактів, думок, поглядів, аргументів та висновків, які викладені у інформаційних матеріалах з посиланням на інші джерела інформації. Усі запити щодо такої інформації мають надсилатися виключно джерелам відповідної інформації.

Головне

Останні новини

© 2023 – Хмельницький Online.