Головна Новини У Хмельницькому вперше провели трансплантацію нирки від неродинного донора

У Хмельницькому вперше провели трансплантацію нирки від неродинного донора

by Max

Операцію провели у п’ятницю, 25 листопада.

Дві нирки пацієнтки, якій діагностували смерть мозку у Кам’янець-Подільській міській лікарні пересадили жителям Вінницької та Хмельницької областей.

Як розповів cайту “Є ye.ua” голова групи експертів з трансплантології при обласному департаменті охорони здоров’я, доктор медичних наук Олексій Підмурняк, дуже добре відпрацювали анестезіологи Кам’янець-Подільської міської лікарні спільно з трансплант-координатором.

“Родичі пацієнтки дали згоду на те, що можна вилучити її органи. При діагностиці було з’ясовано, що можна вилучити й врятувати життям двом хворим з патологією нирок. Спільно з командою трансплантологів з Вінницької обласної лікарні ми виконали вилучення двох нирок. Відповідно, одну нирку пересадили жителю Вінниці, а другу – пацієнту Хмельницької обласної лікарні із Новоушицької громади. Пересадку, за підтримки вінницьких колег, провели 25 листопада у Хмельницькій обласній лікарні”, – розповів Олексій Підмурняк.

Операцію провели 25 листопада. Фото надане медиками Хмельницької обласної лікарні.

Наразі, за словами лікаря, стан пацієнта стабільний, відповідно до післяопераційного періоду. Додає, що усі такі пацієнти дуже по-різному проживають цей період.

“Якщо, до прикладу, робити однотипні операції, то ми знаємо як хворі себе ведуть. А от організм пацієнтів з пересадженими нирками поводиться кожен по-різному і кожну деталь, кожен момент треба спостерігати. Ми його фактично “на руках виношуємо”. Адже трансплантація – це не просто операція”, – каже Олексій Олексійович.

Згоду в родичів на трансплантацію органів бере спеціальна людина – трансплант-координатор. Він має відповідний сертифікат, має право повідомити, що людина померла і запитати, чи родичі погодяться віддати його органи для порятунку життя інших людей. Олексій Підмурняк каже, що не завжди родичі погоджуються і вони мають на це повне право.

“Трансплантація вважається вершиною розвитку медицини регіону. Адже це не просто операція, це логістика, підготовка, діагностика, вміння, команда – дуже багато моментів, які мають бути на відповідному рівні”, – каже Олексій Підмурняк.

Нагадаємо, першу трансплантацію нирки у Хмельницькому провели майже рік тому, 29 листопада. Тоді донором для сина став батько.

До теми: 9-річному хлопчику з Хмельниччини львівські лікарі вперше сформували заново барабанну перетинку

Читати ще

oh-logo-03-white

Новинарне агентство “Хмельницький Online”. Видання не несе жодної відповідальності за зміст і достовірність фактів, думок, поглядів, аргументів та висновків, які викладені у інформаційних матеріалах з посиланням на інші джерела інформації. Усі запити щодо такої інформації мають надсилатися виключно джерелам відповідної інформації.

Головне

Останні новини

© 2023 – Хмельницький Online.