Головна Новини Ярмарки, виставка дронів і не тільки: як у Хмельницькому відзначали День міста

Ярмарки, виставка дронів і не тільки: як у Хмельницькому відзначали День міста

by Max

У центрі розгорнули одразу кілька локацій.

Сьогодні, 30 вересня, Хмельницький відзначає свою 592-гу річницю від дня заснування міста. Другий рік поспіль вона проходить в умовах воєнного стану. Хоч ситуація у країні не дозволяє проводити святкувань з великим розмахом, у центрі міста розгорнули відразу кілька локацій для хмельничан та гостей міста. Це ярмарки, виступ оркестрів та виставки, присвячені військовій тематиці.

Уранці відбулося покладання квітів до пам’ятників Богдану Хмельницькому, Героям Небесної Сотні та Стели пам’яті Героїв Небесної Сотні.

Біля кінотеатру Шевченка відбулася виставка військового спорядження та обладнання – тут кожен охочий мав змогу зануритись у військову справу: приміряти амуніцію, подивитися крізь приціл автомата та навіть покерувати бойовими та розвідувальними дронами.

За словами бійців добровольчого формування « Афган» , які просто неба навчали управляти безпілотними пристроями різних типів, опанувати цю справу можна за сім днів.

«Ці дрони раніше були цивільними, однак війна змусила нас адаптовуватись до нових реалій. В перший день до нас можуть приходити люди, які взагалі не вміють керувати дронами, але вже на сьомий день вони літають досить впевнено. Чим більше людей ми навчимо керуванню, тим більше шансів, що ми швидше переможемо. Тому даємо таку можливість усіх охочим сьогодні. Робимо все для того, щоб керування дрона було доступно всім», – розповідає представник добровольчого формування.

На Дні міста кожен охочий міг покерувати дронами.

Крім того, у рамках військової виставки рятівники пояснювали, як правильно поводитися з уламками військового обладнання та проводили для дітей спеціальні ігри, які навчають правильно поводитись під час небезпечних ситуацій у воєнний час.

Ближче до центру міста, поблизу Дитячого світу, розгорнувся ярмарок. Доки військовий та місцевий оркестри виконували пісні-символи воєнного часу, біля жовтих та білих наметів люди зібралися, щоб обрати собі різноманітну продукцію: від смаколиків та крафтового мила до соєвих свічок та вишиванок ручної роботи. Це благодійний захід, який організували « Волонтери Поділля». Таким чином вони збирають кошти на предмети тактичної медицини, зокрема, на турнікети «Січ».

«Це наш сьомий благодійний ярмарок. За шість попередніх ми зібрали вже понад півмільйона гривень, 100% з яких ми спрямовували на допомогу армії. Сьогодні в нас дуже багато майстрів не тільки з Хмельницького, а й з інших міст, які передали нам свої вироби. Є багато виробів ручної роботи, а також виробів місцевих підприємств. Також спеціально до заходу ми створили осінню фотозону. Плануємо придбати 200 турнікетів «Січ» для наших бійців. Минулого разу зібрали близько ста тисяч гривень, тож цього разу також хочемо не відставати», – каже волонтерка Анна Маєвська.

Біля Дитячого світу влаштували осінню фотозону.

Ярмарок біля Дитячого світу супроводжувалась виступом військового оркестру.

Тут продавали різноманітну продукцію: від смаколиків та крафтового мила до соєвих свічок та вишиванок ручної роботи.

Водночас ярмаркували майстри крафтових виробів у хмельницькому парку культури і відпочинку імені Михайла Чекмана. Тут жителі й гості міста могли придбати унікальні вироби – свічки, мило, іграшки, намиста із бісеру, а також солодощі, крафтовий сир, мед – усе це не тільки від виробників з Хмельницького, а й з інших міст, зокрема, Івано-Франківська.

Посеред ярмарку команда громадської організації «Захист – об’єднання волонтерів» створили «вишиту» фотозону на якій можна було приміряти на себе маскувальні «кікімори». У організації кажуть, що таким чином привертають увагу, щоб залучити людей доєднуватись до плетіння маскувальних костюмів та сіток, адже на фронті їх нині сильно не вистачає.Крім того, «Захист – об’єднання волонтерів» встановили намети, в яких частували гостей млинцями та чаєм зі старовинного самовара, якому близько 125 років.

«Ми маємо сьогодні також виставкову продукцію, яку наші волонтери виготовляють з моменту повномасштабного вторгнення: аптечки, сухпайки, «кікімори», «їжаки». Частуємо гостей узваром, солодощами та чаєм із самовара, якому 125 років», – ділиться очільниця громадської організації Леся Стебло.

Кожен охочий міг сфотографуватись в «кікіморах» на локації громадської організації «Захист – об’єднання волонтерів».

Тут жителі й гості міста могли придбати унікальні вироби – свічки, мило, іграшки, намиста із бісеру, а також солодощі, крафтовий сир, мед.

У парку Чекмана гостей частували чаєм із старовинного самовару, якому близько 125 років

Читайте також: Хмельницькому – 592 роки: топ-5 цікавих фактів з історії міста

Читати ще

oh-logo-03-white

Новинарне агентство “Хмельницький Online”. Видання не несе жодної відповідальності за зміст і достовірність фактів, думок, поглядів, аргументів та висновків, які викладені у інформаційних матеріалах з посиланням на інші джерела інформації. Усі запити щодо такої інформації мають надсилатися виключно джерелам відповідної інформації.

Головне

Останні новини

© 2023 – Хмельницький Online.