Головна Новини Дезінформація про радіоактивну хмару з Хмельниччини, яка дійшла до Румунії: підбірка фейків у країнах ЄС

Дезінформація про радіоактивну хмару з Хмельниччини, яка дійшла до Румунії: підбірка фейків у країнах ЄС

by Max

Фейк про радіоактивну хмару з Хмельниччини почали поширювати у Румунії.

Російська пропаганда продовжує активно просувати свої наративи в країнах Євросоюзі, щоб зменшити партнерську допомогу Україні. Зокрема, ворог повернувся до вигадки про радіоактивну хмару з Хмельницької області.

Фейк про отримання громадянства країн ЄС в обмін на участі у війні

Російська пропаганда поширює за кордоном фейк, що нібито іноземці, які мешкають у країнах ЄС та Великобританії й не мають громадянства, можуть його отримати, якщо поїдуть воювати в Україну. Видання reuters.com спростувало цю інформацію.

В мережі поширюють оголошення, яке нібито закликає людей з Північної Африки та Близького Сходу брати участь у війні в Україні в обмін на швидший доступ до громадянства ЄС або Великої Британії.

Оголошення було розміщене на платформі пошуку роботи Adzuna.


Знімок оголошення

За словами представників Європейської комісії та Міністерства внутрішніх справ Великобританії, така інформація не відповідає дійсності.

«Ця реклама є підробкою та шахрайством і викликає занепокоєння, вона вже на нашому радарі», — повідомив Reuters електронною поштою представник Міністерства внутрішніх справ Великобританії.

Reuters також не знайшов доказів існування такої програми.

Речник комісії ЄС зазначив, що такі публікації є спробою ввести людей в оману. Поширення цієї публікації має ознаки кампанії з дезінформації, спрямованої на дискредитацію України та Європейського Союзу.

Фейк про радіоактивну хмару з України

Російські “агенти впливу” у країнах ЄС продовжують поширювати фейки. Одним з таких “агентів впливу” є Діана Шошоаке. Вона румунська позафракційна сенаторка, юристка, засновниця партії S.O.S.

За інформацією Центру протидії дезінформації, жінка стала відомою після пропозиції в румунському парламенті анексувати українські території, які колись належали Румунії. І до цієї події від неї звучала чимало тез, які перегукуються з російськими.

Цього тижня Шошоаке заявила, що нібито радіоактивна хмара, яка утворилася після знищення боєприпасів зі збідненим ураном в Україні, вже накрила територію Польщі.

За її словами, на складах, які розташовані на Хмельниччині, зберігалися танкові снаряди зі збідненим ураном. Вони були надані Україні Великою Британією, додала вона.

Шошоаке зазначила, що радіоактивний пил від уранових боєприпасів був рознесений вітром із Хмельницької області до Любліна. Вона також додала, що протягом двох днів пил пройшов відстань 400 кілометрів.

Таким чином, Шошоаке продовжила поширювати російську дезінформацію. Щобільше, з посиланням на неї російські сайти продовжили тримати в інформаційному просторі тему “радіоактивного пилу”.

Нагадаємо, що після удару дронів по Хмельницькому району, який стався 13 травня, ворожі пропагандисти почали поширювати брехню про підвищення радіаційного фону.

Сайт «Є» вже спростовував цей фейк: моніторинг показав, що радіаційний фон залишається у звичних для нашої області межах.

Також сайт «Є» спростовував вже ще один фейковий документ, який поширювали ворожі телеграм-канали. Мова йде про документ нібито Міністерства охорони здоров’я України про «небезпеку радіаційного зараження» у Хмельницькому.

Нагадаємо, що Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб 17 травня провів повторні дослідження у населених пунктах, наближених до епіцентру вибухів. Робили заміри одразу за 20-ма показниками.

«Вміст хімічних речовин в повітрі не перевищує допустимої концентрації. Зразки води, відібраної у ставку села Осташки та криницях Грузевиці й Осташок, відповідають вимогам. Також не виявлено ділянок і вогнищ з перевищенням гамма-фону», — розповіли представники обласного центру контролю та профілактики хвороб.

До речі, рівень радіаційного фону в Хмельницькій області вимірюється щоденно. Ця інформація є відкритою, тому кожен може легко її дізнатися. Наприклад, на сайті Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб або на порталі SaveEcoBot.

Чергова фейкова обкладинка журналу

Російські пропагандисти постійно поширюють в мережі фейкові обкладинки відомих журналів.

Раніше сайт «Є» писав, що пов’язані з росією медіа почали тиражувати фейкову обкладинку французького тижневика Courrier International, на якій нібито зображено президента України Володимира Зеленського, який зі словами «Україні потрібніше» викрадає Великдень у французів.

Цього тижня в мережі з’явилась нова фейкова картинка.

Видання “Вокс Чек” відмічає, що у мережі поширюють нібито обкладинку французького тижневика Courrier International із підписом «Український контрнаступ на річці Стікс». На обкладинці зображені українські військові, зокрема Валерій Залужний та образ смерті у човні.

Утім, це — фейк. Courrier International не публікували випуск з такою обкладинкою.

На сайті та в інстаграмі видання немає випуску з таким номером, який вказаний на фейковій картинці.

Російські наративи у Словаччині

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки на основі результатів моніторингу Ukraine War Disinfo Working Group протягом двох місяців робив дослідження, які небезпечні наративи російської пропаганди потрапляють в інформаційний простір чотирьох країн, що межують з Україною на заході — Польщі, Молдові, Угорщині та Словаччині.

Так, серед антизахідних наративів домінували меседжі, в яких провину за війну покладали на Захід, який нібито її «спровокував», водночас підкреслюючи його рішучість використовувати Україну як «пішака» та продовжувати війну «до останнього українця». Західні альянси також зображувалися «слабкими та готовими розвалитися».

Найпопулярніший наратив стверджував, що незабаром інші країни «стануть частиною війни», яка триває в Україні. Дописи, наприклад, стосувалися майбутнього приєднання Польщі, Словаччини та НАТО до війни. Крім того, з 1 квітня почав набирати популярність наратив, що нібито США — терористична держава, яка нападає на інші країни. 

Наративи, що дискредитують Україну, були зосереджені на двох суперечливих повідомленнях про те, що «Україна відмовляється воювати», водночас зображуючи її як сторону, яка не зацікавлена у встановленні миру. Зокрема, стверджується, що нібито «Україна недемократична країна».

Окрема тема – спроби заблокувати імпорт українського зерна завдяки поширенню наративу, що воно шкідливе. Цей фейк стверджував, що «багато країн заборонили імпорт українського зерна, оскільки це загрожує людям та їх здоров’ю».

Наративи на тему допомоги Україні пропагували ідею про те, що «надання допомоги Україні не є популярним серед словацьких громадян і суперечить їхнім бажанням». Нібито «військова допомога рівноцінна вступу у війну». У цьому наративі стверджувалося, що рішення Словаччини відправити Україні винищувачі МІГ-29 практично означає «вступ у війну». В інших публікаціях йшлось, що нібито рішення уряду Словаччини відправити в Україну винищувачі МіГ-29 нібито суперечить конституції.

Ще один поширений наратив стверджував, що «військова допомога безпідставно продовжує війну». У дописах стверджувалося, що «США посилюють війну, надсилаючи все більше зброї в Україну, і якби США цього не робили, в Україні міг би вже бути мир».

Читати ще

oh-logo-03-white

Новинарне агентство “Хмельницький Online”. Видання не несе жодної відповідальності за зміст і достовірність фактів, думок, поглядів, аргументів та висновків, які викладені у інформаційних матеріалах з посиланням на інші джерела інформації. Усі запити щодо такої інформації мають надсилатися виключно джерелам відповідної інформації.

Головне

Останні новини

© 2023 – Хмельницький Online.